Τσαβούσογλου: Ολοκληρώνει τα προαπαιτούμενα για τη βίζα η Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης της απαραίτητης εργασίας για την εξασφάλιση ταξιδιών στην ΕΕ χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το πρακτορείο Reuters παρατηρεί ότι οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας ως μέρος μιας συμφωνίας για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. “Δικαιούνται οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το λόγο της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και δήλωσε πως η Άγκυρα έκανε προσπάθεια να υλοποιήσει και τα 72 κριτήρια. Σε μερικά θέματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με την ΕΕ αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ειλικρίνειά τους, σημείωσε. “Δεν κάνουμε τίποτε υπό πίεση”. Ακόμα και τεχνικές διευθετήσεις στα τουρκικά διαβατήρια έχουν ολοκληρωθεί, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι αυτό θα ήθελαν να το δουν στην έκθεση της Κομισιόν. Εάν υπάρχουν ελλείψεις, είπε, η Τουρκία μπορεί να τις συμπληρώσει κι αυτές. “Μιλώ για μικρές αλλαγές, δεν πρόκειται για σοβαρές ελλείψεις. Η Τουρκία είναι μια χώρα που κρατά το λόγο της. Και η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το δικό της”, πρόσθεσε.

Το NTV μεταδίδει ότι η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται γύρω στη μία το μεσημέρι και αναμένεται να είναι θετική για την Τουρκία. Η πρόταση για άρση της βίζας θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25-26 Μαΐου, προστίθεται, και αν δεν υπάρξει πρόβλημα η πρόταση θα παραπεμφθεί στη συνεδρία των ΥΠΕΣ των χωρών μελών της ΕΕ στις 9-10 Ιουνίου. Εάν η απόφαση εγκριθεί τότε, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το NTV, για το θέμα είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το τουρκικό δίκτυο σημειώνει ότι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για άρση της βίζας για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ επωφελείται και η “ε/κ πλευρά στην Κύπρο”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Η κατάργηση της βίζας για τους Ε/κ δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η χώρα μέλος της ΕΕ με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται.

Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, προστίθεται, λήφθηκε ύστερα από πρόταση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου 2016 και θα ισχύει από την ημερομηνία που θα αρθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους στις χώρες μέλη του Σένγκεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ