Τσαβούσογλου: Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση

Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ, προσθέτοντας ότι “πρέπει να υπάρξει λύση στο νησί, τέτοια τείχη προκαλούν ντροπή”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επιθυμεί λύση με αποφασιστικό και σταθερό τρόπο, ενώ για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού είπε ότι θα τον καλέσουν στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά έχουν τέτοια ελπίδα για λύση. “Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Ελπίζω την τελευταία στιγμή να μην γίνει τίποτα από ε/κ πλευράς”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η χημεία τους ταιριάζει”. “Υπάρχει μια ειλικρινής και θετική ενέργεια ανάμεσά τους. Και οι δύο αγαπούν την ειλικρίνεια, τα καθαρά λόγια. Ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές στα θέματα, επιλύονται”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Σχετικά με το γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν υποδέχτηκε τον Τούρκο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο του Ερτζάν στις 20 Ιουλίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Δεν είδαμε να υπάρχει θέμα με το πρωτόκολλο με το να μην έρθει ένας ηγέτης μιας χώρας. Και ο Πρόεδρός μας το αντίκρισε αυτό με μεγάλη κατανόηση”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι με τον Νίκο Ανασασιάδη είναι φίλοι σε προσωπικό επίπεδο. “Ο Αναστασιάδης θέλει λύση με τρόπο αποφασιστικό και σταθερό”, είπε. Για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα τον καλέσουν στην Άγκυρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι το μήνυμά του για το Κυπριακό είναι το εξής:

“Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο πάνε καλά. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Μπορεί να μην υπάρξουν ξανά διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό δεν το λέμε ως απειλή. Παρακαλώ όλοι να προσφέρουμε στήριξη. Αν για μια ακόμη φορά απορριφθεί, θα υπάρξουν άλλες εναλλακτικές (λύσεις). Αλλά πιστεύω ότι τώρα δεν είναι σωστό να συζητείται αυτό. Το λέω αυτό με εποικοδομητική προσέγγιση. Η Ελλάδα στηρίζει. Αλλά πρέπει να στηρίξει με πιο ισχυρό τρόπο. Να ανοίξουν και τα Βαρώσια. Να έρθει ηρεμία στο νησί, να έρθει ειρήνη. Τα Βαρώσια είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων. Ας μην το βλέπουμε ως μέτρο εποικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της τ/κ και ε/κ πλευράς, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία ή την προσέγγιση που θα υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο σχετικά με τα θέματα που συζητούν στις διαπραγματεύσεις.

“Η δική μας επιθυμία είναι να υπάρξει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2015. Αν είναι δυνατόν, αυτό πρέπει να γίνει. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά αν δεν προλάβουμε, ασφαλώς παρότι θα είναι αργά, δεν πρέπει να περάσουμε το 2016. Εμείς μετά το 2004 μέχρι το 2007 προσπαθήσαμε σε κάθε βήμα να εξηγήσουμε ότι δεν πουλάμε την Κύπρο. Το καθήκον μου ήταν να εξηγήσω ότι `δεν πουλήσαμε την Κύπρο, δεν πουλήσαμε τα εδάφη`. Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων τώρα σημαίνει ότι πηγαίνουμε τη διαδικασία αλλού. Στο τραπέζι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή:ΚΥΠΕ