Τσίπρας προς Παυλόπουλο: Θα καταθέσουμε βιώσιμη συμφωνία

«Πάμε να καταθέσουμε πρόταση για βιώσιμη συμφωνία, με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Αναγκαία προϋπόθεση η επαρκής χρηματοδότησης και η απομείωση του ελληνικού χρέους», είναι τα πρώτα λόγια που είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την έκτακτη συνάντησή τους απόψε στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ESM, για υπαγωγή της Ελλάδας σε νέο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, και για χρηματοδότηση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράξαμε στη συνάντηση με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παυλόπουλο στον ενικό, είπε «είμαι στη διάθεσή σου για ενημέρωση συνεχή, και όποτε χρειαστεί».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε απόσπασμα της ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντοναλντ Τουσκ, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο, ότι η ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη αφορά όλα τα κράτη μέλη της, και ότι έξοδός της θα προκαλέσει αναταραχή σε όλη την Ευρώπη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτήν την αναφορά ο κ. Παυλόπουλος «θέλει να παρατηρήσει στον πρωθυπουργό ότι υπάρχει η βούληση στην ΕΕ για συμφωνία με την Ελλάδα και για παραμονή της στην ευρωζώνη».

Μετά τον Πρωθυπουργό, αναμενόταν η μετάβαση στο Προεδρικό του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι για τους Έλληνες «το να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράξη προδοσίας».

Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, μετέβη απευθείας από το αεροδρόμιο Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε σύντομη διαβούλευση με τους στενούς συνεργάτες του. Στη συνέχεια, μετέβη με τα πόδια στο Προεδρικό δίπλα.

Στις Βρυξέλλες παρέμειναν με εντολή του Πρωθυπουργού να ολοκληρώσουν την σύνταξη του κειμένου των ελληνικών προτάσεων προς τους εταίρους, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα επιστρέψουν απόψε για ολονυχτία σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό, προτού αποσταλούν αύριο οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης στους εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός ανακοινωθηκε ότι θα συναντηθεί απόψε στις 21:40, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, και θα τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συνέχεια θα έχει για τον ίδιο λόγο, τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Πηγή:ΚΥΠΕ