Τσίπρας: Ζήτησε τη βοήθεια- γέφυρα από την Τετραμερή, αναμένει απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ξεκινά η Συνόδος Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, ξεκινά νέο γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στοχεύοντας σε μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα άρει το αδιέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, ότι δεν υφίστασται ακόμη η βάση για τις διαπραγματεύσεις και ότι απομένουν μόνο μερικές μέρες για την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ληφθούν αποφάσεις εντός της εβδομάδας, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα, καταθέτοντας αξιόπιστες προτάσεις.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε κάθε τρεις μήνες για την Ελλάδα» δήλωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στην ανάγκη για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εταίρους χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 48 ωρών, προκειμένου η Ελλάδα να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και να μην χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρεται πρόκειται ουσιαστικά για αίτημα επείγουσας χορήγησης ενός «δανείου-γέφυρα» ώστε να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές σε μία κοινώς αποδεκτή λύση.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα θα διατυπωθεί επισήμως στην Σύνοδο Κορυφής το βράδυ.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα SZ στην ηλεκτρονική της έκδοση αποκαλύπτει στοιχεία της ελληνικής πρότασης μέτρων, αναφέροντας ότι δεν διαφέρουν σημαντικά από όσα απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ΦΠΑ 13% στην εστίαση, διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και περιορισμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.