Τρόμος στη “καρδιά” της Ευρώπης! «Κίνδυνος επίθεσης με όπλα και εκρηκτικά» στις Βρυξέλλες

Την αύξηση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο όριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο το πρωί, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επισήμανε  ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Οι πιθανοί στόχοι είναι σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ «οι εμπορικοί δρόμοι, οι συγκεντρώσεις, οι πολυσύχναστοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί στην πρωτεύουσα του Βελγίου και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν από την Κυριακή το απόγευμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Πρόκειται για έναμέτρο χωρίς προηγούμενο, καθώς ακόμα και σε ανάλογη περίσταση κατά το παρελθόν, την κήρυξη δηλαδή του ύψιστου συναγερμού, το μετρό συνέχιζε να λειτουργεί.

Επιπλέον πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών δύο συναυλίες του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκαν το Σάββατο λόγω των τρομοκρατικών απειλών. Τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά όπως και πολλά μουσεία και κινηματογράφοι.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την πλευρά του καθησυχάζει τους επιβάτες ότι «μπορούν να ταξιδέψουν» χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Αεροδρόμιο- προσβάσιμο» διευκρινίζεται σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter του αεροδρομίου.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Κυριακή το απόγευμα με τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το OCAM διατήρησε στο 3 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία για την υπόλοιπη χώρα.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά τη σύλληψη ενός ατόμου μαροκινής καταγωγής, το οποίο φέρεται ότι ήταν συνεργάτης της ομάδας των τρομοκρατών που χτύπησε το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Στο σπίτι και στο αυτοκίνητου του ατόμου που συνελήφθη βρέθηκαν πέντε όπλα.

Αυτή τη στιγμή καταζητούνται πολλά άτομα στο Βέλγιο, μεταξύ αυτών και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ,ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και αδελφός του τζιχαντιστή Ιμπραχίμ Αμπντεσλάμ, που σκοτώθηκε την ίδια μέρα στη γαλλική πρωτεύουσα κατά την επίθεση στο Stade de France.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που συνέλαβαν την Παρασκευή οι βελγικές αρχέςπεριέθαλψε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ τις προηγούμενες μέρες. Δεν έχουν γίνει όμως γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

http://admin.nooz.gr/Uploads/belgium%202111.jpg

Ταξιδιωτική οδηγία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.

Πηγή:nooz.gr