Τριτοκοσμικές αντιλήψεις περί ναρκωτικών

Σοκ στην κυπριακή κοινωνία, προκαλεί η είδηση για καταδίκη δυο Τουρκοκυπρίων, κατοίκων Λάρνακας, σε θανατική ποινή απο δικαστήριο της Μαλαισίας.

Οι δυο, είχαν συλληφθεί το 2011 σε αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, έχοντας στις αποσκευές τους ποσότητα σκληρών ναρκωτικών. Απο τότε, άρχισε μια θυελλώδης δικαστική διαδικασία με τη συνδρομή των κυπριακών προξενικών και διπλωματικών αρχών, που εδρεύουν στο Νέο Δελχί.

Αρμόδιοι λειτουργοί,  ταξίδεψαν έξι φορές στη Μαλαισία για να  επισκεπτούν τους δυο κρατούμενους στη φυλακή και να τους προσφέρουν οικονομική και νομική βοήθεια. Παρά τα μέχρι στιγμής διαβήματα, η κυβέρνηση της χώρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει την ποινή, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά τις δυνατότητες προσφυγής σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια.

Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο να υποβληθεί επίσημο αίτημα προς τον βασιλιά της Μαλαισίας για την απονομή χάριτος. Πάντως, ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, ξεκαθάρισε οτι οι μαλαισιανές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε οτι αφορά στο αδίκημα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, καθώς θεωρούν οτι οι κοινωνικές επιπτώσεις απο τη χρήση απαγορευμένων ουσιών ειναι αρκετά σοβαρές.

Σε αντίθεση με την προοδευτική και φιλελεύθερη κυπριακή κοινωνία, που τείνει να καταστεί ανεκτική απέναντι σε τέτοιου είδους αδικήματα, επικαλούμενη τον επιστημονικό διαχωρισμό  και την διαφορετική προσέγγιση μεταξύ διακινητών και χρηστών ναρκωτικών.