Βερολίνο και Αμστερνταμ παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη για την έγκριση του τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, με τις συνεδριάσεις και στα δύο κοινοβούλια να αναμένονται εκρηκτικές.
Η Α. Μέρκελ με τον επικεφαλής της ΚΟ CDU/CSU Βόλκερ Κάουντερ. Εως και 100 υπολογίζονταν οι βουλευτές που αρνούνταν να ψηφίσουν το ελληνικό πρόγραμμα.
Με δεδομένη τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το δάνειο των 86 δισ., ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους «αντάρτες» του κόμματός της, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 100.
Ηδη από χθες το βράδυ η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών είχαν διαρκείς επαφές με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες.
Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται σημαντική δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα, με κυριότερο σημείο τριβής τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει επιμείνει ιδιαιτέρως στη συμμετοχή του Ταμείου, όμως, όπως σημειώνει το Business Insider, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν βιάζεται να απαντήσει και μεταθέτει την απόφασή της για τον Οκτώβριο.
Το ΔΝΤ
Από την άλλη, το ΔΝΤ ζητά το κούρεμα του χρέους, κάτι που αποτελεί σχεδόν κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του CDU.
Το SPD από την πλευρά του χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ και κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες να σταματήσουν να θέτουν εν αμφιβόλω τη φήμη τους ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, με αρνητικές ψήφους ή αποχή από τη διαδικασία.
Τεταμένο θα είναι το κλίμα και στην ολλανδική Βουλή, με την κυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, την οποία ανακοίνωσε πως θα καταθέσει ο Γκερτ Βίλντερς, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του αντιευρωπαϊκού PVV. Το αιτιολογικό είναι πως ο πρωθυπουργός αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση, η οποία ήταν πως δεν θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση Ραχόι με τους σοσιαλιστές ενέκριναν στη βουλή τη συμφωνία με συντριπτική πλειοψηφία.
Ο ίδιος ο Ρούτε, μάλιστα, έχει απολογηθεί στον ολλανδικό λαό για την αθέτηση αυτής της υπόσχεσής του. Η πρόταση μομφής δεν αναμένεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, ωστόσο, εάν εκφραστούν αρκετές φωνές ενάντια στο ελληνικό πρόγραμμα, θα υπάρξει πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Η ενεργός συμμετοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σύνταξη της συμφωνίας διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης να πείσει τους βουλευτές να δώσουν την έγκρισή τους, από την άλλη, η μέχρι στιγμής απουσία εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα.
Στο μεταξύ, τρεις ακόμη χώρες έδωσαν χθες την έγκρισή τους στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. Η Εσθονία, η οποία ενέκρινε το τριετές πρόγραμμα με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές. Η Εσθονία αποτελούσε το μεγάλο ερωτηματικό στην όλη διαδικασία, καθώς η επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε απορρίψει ένα δάνειο-γέφυρα ως εναλλακτική λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν υπήρχε συνολική συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου. Επιπλέον, υπήρξε εξαρχής αρνητική στις εκκλήσεις της Ελλάδας για χαλάρωση της ασφυκτικής λιτότητας, καθώς η Εσθονία έχει περάσει από τη μέγκενη αυστηρότατων μεταρρυθμίσεων.
Παρότι δεν ήταν απαραίτητο βάσει της νομοθεσίας της χώρας, και το ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με τη στήριξη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, πέρασε τη συμφωνία με 297 βουλευτές να τάσσονται υπέρ του προγράμματος, 20 να ψηφίζουν «όχι» και 5 να απέχουν.
Το κίνητρο του Ισπανού πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή ήταν οι επερχόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο σκόπελος των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
Θετική ήταν η απάντηση και από πλευράς Αυστρίας, όπου δεν πραγματοποιήθηκε ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αλλά συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η πρώτη δόση
Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Πηγή:ethnos