Το ΣΑ ΟΗΕ συζητά τη στάση του ΙΚ έναντι στους ομοφυλόφιλους σε Ιράκ και Συρία

Ο Σύρος πρόσφυγας Σούμπχι Νάχας παρακολουθούσε τρομοκρατημένος όταν το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατέλαβε την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ιντλίμπ, και άρχισε να βασανίζει και να εκτελεί τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Κατόπιν, με την άφιξη του Ισλαμικού Κράτους, δόθηκαν στη δημοσιότητα και βίντεο στα οποία οι τζιχαντιστές πετούσαν τους ομοφυλόφιλους από τις ταράτσες κτιρίων. Αν το θύμα τους δεν πέθαινε από την πτώση, τότε τον λιθοβολούσαν.

“Αυτή θα ήταν και η δική μου μοίρα” είπε ο Νάχας σε μια ανεπίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και τη Χιλή για να συζητηθούν οι “βάναυσες επιθέσεις” των ισλαμιστών.

“Φοβόμουν να βγω έξω. Ούτε και στο σπίτι μου ήμουν ασφαλής γιατί ο πατέρας μου, που παρακολουθούσε κάθε κίνησή μου, είχε μάθει ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Το σημάδι που έχω στο σαγόνι είναι ένα δείγμα της οργής του” ανέφερε ο νεαρός άνδρας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά ένα θέμα που αφορά ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς ανθρώπους. “Δεν είναι δυνατόν να μην αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους ενώ δίνουμε άλλους μεγάλους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, κάνουμε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν πρέπει να είναι το τελευταίο” ανέφερε στην ομιλία της.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν σε ανεπίσημες συνεδριάσεις, για αυτό δεν μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αγκόλας και του Τσαντ. Η συνάντηση ήταν ανοιχτή όμως για όλα τα άλλα μέλη του ΟΗΕ.

Ενας Ιρακινός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αντνάν είπε τη δική του ιστορία, τηλεφωνικά, από τοποθεσία που δεν θέλησε να αποκαλύψει γιατί διευκρίνισε ότι ακόμη δεν βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή. “Στην κοινωνία μου, το να είσαι ομοφυλόφιλος σημαίνει θάνατο και όταν (το Ισλαμικό Κράτος) σκοτώνει τους γκέι οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται επειδή πιστεύουν ότι είμαστε διαβολικοί”, ανέφερε.

“Η ίδια μου η οικογένεια στράφηκε εναντίον μου όταν (το Ισλαμικό Κράτος) με κυνηγούσε. Αν δεν με έπιανε (το Ισλαμικό Κράτος), θα το έκαναν τα μέλη της οικογένειάς μου”, αποκάλυψε.

Ο Αντνάν υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές εντοπίζουν τους ομοφυλόφιλους μέσω των επαφών τους στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων που συλλαμβάνουν.

Ο Νάχας έφυγε από τη Συρία, αρχικά για το Λίβανο και από εκεί για την Τουρκία. “Οι απειλές θανάτου με ακολούθησαν στην Τουρκία. Ένας πρώην φίλος μου από το σχολείο, ο Χαλίλ, εντάχθηκε (στο Ισλαμικό Κράτος). Μέσω ενός κοινού μας φίλου έμαθα ότι ήθελε να με σκοτώσει για να πάει στον παράδεισο. Ήμουν τρομοκρατημένος”, είπε.

Ο Νάχας έχει πλέον εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και εργάζεται για τον Οργανισμό για τους Πρόσφυγες, το Άσυλο και τη Μετανάστευση.