Το ρεκόρ διάρκειας βασιλείας της Βικτωρίας καταρρίπτει η Ελισάβετ

Η μονάρχης με τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια παραμονή στο βρετανικό θρόνο γίνεται σήμερα γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα η Βασίλισσα Ελισάβετ II.

Η 89χρονη Ελισάβετ συμπληρώνει 63 χρόνια, επτά μήνες και τρεις ημέρες στο θρόνο, ξεπερνώντας τις 23.226 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Η Βικτωρία είχε στεφθεί βασίλισσα το 1837 σε ηλικία 18 ετών και πέθανε το 1901, σε ηλικία σχεδόν 82 ετών. Η Ελισάβετ ήταν 25 ετών όταν διαδέχθηκε τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο VI, στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχει δει 12 Πρωθυπουργούς στη Βρετανία και επτά διαφορετικούς Ποντίφηκες.

Τα συγχαρητήριά τους στη Βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνουν από τη Βουλή των Κοινοτήτων οι βουλευτές, με πρώτο τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο οι εκδηλώσεις τιμής θα είναι σχετικά περιορισμένες. Παρόλα αυτά έχουν προγραμματιστεί παρέλαση σκαφών στον Τάμεση, καμπανοκρουσίες και κανονιοβολισμοί.

Η ίδια η Ελισάβετ έχει εκφράσει την επιθυμία να μην υπάρξουν ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Πιστεύεται ότι η επιθυμία της εκφράστηκε από σεβασμό στην προ-προ-γιαγιά της Βασίλισσα Βικτωρία, αλλά και επειδή του χρόνου σχεδιάζονται λαμπροί εορτασμοί για τα 90ά γενέθλιά της.

Η ίδια βρίσκεται σε διακοπές στη βασιλική κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία και σήμερα αναμένεται να εγκαινιάσει νέα σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα Σκωτίας-Αγγλίας. Πρώτα θα επιβιβαστεί σε αμαξοστοιχία στο Εδιμβούργο, συνοδευόμενη από το σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο και την Πρώτη Υπουργό της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η Βασίλισσα Ελισάβετ να προβεί σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες της, αλλά πιθανώς με αντικείμενο τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, εν τω μεταξύ, δείχνει ότι η μοναρχία και η Βασίλισσα παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στη Βρετανία. Το 70% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας για πάντα και το 61% προσθέτει ότι η μοναρχία αξίζει τα όποια χρήματα δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργίες της. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τη Βασίλισσα Ελισάβετ περισσότερο από τους πολιτικούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ