Το παραμύθι μας …

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια μεγάλη αυλή, όπως εκείνες στις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Μέσα στην κοινή αυλή ζούσαν δύο οικογένειες και κάθε πρωί οι γείτονες έπιναν το καφεδάκι τους, αναπολώντας τις στιγμές, που η αυλή έσφυζε από ζωή.

Μια αυλή γεμάτη μικρά παιδιά, που έπαιζαν ανέμελα, μάλωναν, έπεφταν, χτυπούσαν, συνεργάζονταν και στο τέλος έλεγαν καληνύχτα πριν κοιμηθούν ότι και αν γινόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το συναπάντημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, με παραπέμπει νοερά σ’ εκείνη την αυλή, με δύο παιδιά που μεγάλωσαν πλέον και αναπολούν τα χρόνια που έχασαν ζώντας χωριστά και εκτός αυλής.

Τα παιδιά αυτά, λοιπόν, καλούνται να πάρουν τη πιο μεγάλη απόφαση της ζωής τους. Να ξαναπαίξουν μαζί, δείχνοντας την εμπιστοσύνη, που είχαν μικροί ο ένας προς τον άλλον και να μην αφήσουν κανέναν να τους βγάλει ξανά από την κοινή τους αυλή.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Στις αυλές, μετά τα κουτσομπολιά και τις κουβέντες περί ανέμων και υδάτων, που είθισται να γίνονται την ώρα του καφέ, ακολουθεί το γλυκό και οι γλυκές κουβέντες. Οι κουβέντες του εκμέκ καταίφ…

Αμέσως μετά, όμως, έρχεται η ώρα που οι καλοί γείτονες πρέπει να μιλήσουν σοβαρά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δηλαδή την επίλυση του κυπριακού.

Ο Νίκος Ανασιάδης θέλει. Ο Μουσταφά Ακκιντζί θέλει. Ο Ερντογάν όμως θέλει;

Ο στόχος της Τουρκίας έχει εκφραστεί πρόσφατα με συγκεκριμένο τρόπο. Τη δημιουργία «γκρίζας ζώνης» στο κεφάλαιο του φυσικού αερίου, για αποτροπή της διπλωματικής, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και οικονομικής ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με λίγα λόγια ο Νίκος μπορεί, ο Μουσταφά θέλει και αυτό που απομένει είναι το μεγάλο στοίχημα πίσω από τους καφέδες, τα εκμέκ καταίφ και τις ζιβανίες, που ακούει στο: «Μουσταφά κάνε πέρα την Τουρκία».

Για να μην μείνει άλλη μια βόλτα, ένθεν και ένθεν της μοιρασμένης Λευκωσίας, μόνο βόλτα.

Και να μπορέσει το παραμύθι μας να ζωντανέψει και να διώξει τον κακό το δράκο.

Κρατίνος