Το “παντεσπάνι”, των κυπριακών τραπεζών…

Οι περιπέτειες για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το άγχος που κατέβαλε τα δυο προηγούμενα χρόνια Διοικητικά Συμβούλια, στελέχη και μεγαλομετόχους των τραπεζών, φαίνεται πως έχουν τελειώσει οριστικά και αποτελούν ήδη, μια κακή ανάμνηση.

Δεν εξηγείται αλλιώς, η έγνοια και το πάθος ορισμένων να αρχίσουν και πάλι τα μεγάλα φαγοπότια και τα ξεφαντώματα σε συναυλίες, beach parties και παντός είδους ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Πρώτη και καλύτερη η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, που μπορεί στο παρελθόν να λειτούργησε με γνώμονα την προστασία του εργαζομένου και του αγρότη από την τοκογλυφία, σήμερα όμως ανησυχεί και φροντίζει, κυρίως για τη διασκέδαση του.

Τι κι εάν το Κίνημα βρίσκεται υπό κρατική εποπτεία, ταλανίζεται από χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές για πιθανά σκάνδαλα και ατασθαλίες; Τι κι εάν οι πολίτες προσδοκούν στην περιβόητη ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας;

Τι κι εάν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύουν οτι η Κύπρος έχει το ακριβότερο χρήμα και τα υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης; Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, πρωτοτυπεί και πρωτοπορεί, χορηγώντας τις τέσσερις συναυλίες που θα πραγματοποιήσουν η Άννα Βίσση και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης το Σεπτέμβριο σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

image

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Συνεργατισμού, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους υπό τον τίτλο “Μαζί στη σκηνή” και οι θαυμαστές τους καλούνται να επιλέξουν εάν θα πληρώσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των €25 ή των €30 για να τους απολαύσουν.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, οι διοργανωτές διαφημίζουν οτι μέρος των εσόδων θα δοθούν για στήριξη του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες του λαού οτι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν χάθηκαν στον κυκεώνα της κρίσης θεσμών και αξιών…

image

Από την πλευρά της, η Ελληνική Τράπεζα προσκαλεί πελάτες, συνεργάτες και όχι μόνο σε ένα ξέφρενο party, δίπλα στο κύμα και στα πρότυπα της Μυκονιάτικης διασκέδασης.

Ο Όμιλος  που ομολογουμένως δικαιούται να ξοδεύει κατιτίς παραπάνω για φιγούρα, σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου, καθώς διατείνεται οτι διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και επάρκεια κεφαλαίων- φέρνει στην παραλία του Μακρόνησου στην Αγία Νάπα τον γνωστό Ελλαδίτη Dj Βασίλη Τσιλιχρήστο και υπόσχεται ανεπανάληπτες στιγμές διασκέδασης, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.

Το “The island project-Made in Mykonos”, μετακομίζει για μια ημέρα από τη Ψαρού στον Μακρόνησο και υπόσχεται να ξεσηκώσει τους κατοίκους των Κοκκινοχωρίων και τους πρωτευουσιάνους που παραθερίζουν στην περιοχή. Φαίνεται πως τα στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας, αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες της εποχής και κατανόησαν το υψηλό κόστος των διακοπών στη Μύκονο και έτσι αποφάσισαν να φέρουν ένα μικρό κομμάτι του κοσμοπολίτικου νησιού, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Ε, αυτό και αν είναι κοινωνική προσφορά! Αντί επιλόγου, τελειώνω το κείμενο με τη θρυλική φράση που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα: “Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι.”