Το μεγαλύτερο γκραφίτι στην Κύπρο “The Longest Journey” ολοκληρώθηκε – Τι είπε ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα μας

Το μεγαλύτερο γκραφίτι στην Κύπρο που πρώτη η ιστοσελίδα μας εντόπισε, ολοκληρώθηκε και με τον τίτλο «Το πιο μακρύ ταξίδι, The Longest Journey» κοσμεί ήδη τον μεγάλο τοίχο που υπάρχει στην δεξιά πλευρά του δρόμου πηγαίνοντας προς το Παραλίμνι.  Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας είχε μιλήσει με τον καλλιτέχνη Αχιλλέα Μιχαηλίδη άλλως «Paparazzi» ο οποίος επιλέχθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Παραλιμνίου για να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο δουλεύοντας μάλιστα για διάστημα ενός μήνα.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Παραλιμνίου Χρίστος Φαρκωνή  «ο καλλιτέχνης κυριολεκτικά έπιασε απόλυτα το νόημα που θέλαμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο έργο και κατάφερε να αποδώσει στον άλλοτε άχρωμο, άοσμο και μουντό τοίχο, αυτό ακριβώς που θέλαμε να έχει, δηλαδή πολλά έντονα χρώματα, μια νότα δροσιάς, ζωντάνια, νεανικότητα, μπόλικη θάλασσα αλλά και παραλία».

Πρόσθεσε ότι «το νόημα του γκραφίτι είναι ακριβώς η πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο Παραλίμνι και το καλωσόρισμα που δέχεται από το Δήμο μας. Το έργο έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά του Παραλιμνίου, δηλαδή τον παραδοσιακό ανεμόμυλο, το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τον ήλιο που βρίσκεται στην αρχή του γκραφίτι και συμβολίζει την πρώτη ανατολή του ήλιου στην Ευρώπη, η οποία γίνεται στο Κάβο Γκρέκο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φαρκωνή ανέφερε πως «όταν μετρήθηκε ο τοίχος αντιληφθήκαμε ότι είναι ο πιο μεγάλος στην Κύπρο, έχει δηλαδή μήκος 135 μέτρων και με την ολοκλήρωση του έργου αποτελεί το μεγαλύτερο σε μήκος ενιαίο γκραφίτι σε όλη την Κύπρο. Θεωρούμε ότι οι απεικονίσεις του γκραφίτι αποδίδουν στον επισκέπτη την αίσθηση ακριβώς ενός «μακρού» ταξιδιού, ξεκινώντας δηλαδή από την πρώτη ανατολή της Ευρώπης, μέχρι τις ξάστερες καλοκαιρινές νύχτες, την ατελείωτη θάλασσα, τις ομπρέλες, τον ήλιο, το φως, τον τουρισμό και όλα τα υπόλοιπα».

Εξήγησε ακόμα ότι «ο καλλιτέχνης εργάστηκε ένα ολόκληρο μήνα πάνω στο συγκεκριμένο έργο, αφού εκτός από το γεγονός πως είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος τοίχος σε ολόκληρη την Κύπρο, έχει και κυμαινόμενο ύψος, δηλαδή υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύο μέτρα και άλλα σημεία με τρία μέτρα ύψος».

Ερωτηθείς για το όνομα που δόθηκε στο έργο, ο Χρίστος Φαρκωνή απάντησε «ότι το «The Longest Journey» δόθηκε επίτηδες στο έργο ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση του αξιοθέατου. Ο τίτλος έχει επίσης διπλή έννοια: το The Longest αναφέρεται στο ότι είναι το πιο μεγάλο σε μήκος γκραφίτι και το Journey είναι για να δείξει ακριβώς ένα ταξίδι, το οποίο ξεκινά από το διάστημα, έρχεται στη γη, ένα κοριτσάκι μπαίνει στη θάλασσα, μια κοπέλα αιωρείται και βγάζει μια φωτογραφία ενώ στο τέλος διακρίνεται μια φιγούρα με ένα σακίδιο στην πλάτη, που ουσιαστικά είναι οι αναμνήσεις του ταξιδιώτη από το ταξίδι του που μόλις ολοκληρώθηκε».