Στην πρώτη κοινή παρουσία σε εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο» στο πλαίσιο του Φόρουμ, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μ. Ακκιντζί, τόνισαν ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει όλη την περιοχή, αλλά και την ΕΕ και όχι μόνο τις δυο κοινότητες
Την κοινή τους επιθυμία να εργαστούν άοκνα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, επανέλαβαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Στην πρώτη κοινή παρουσία σε εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο» στο πλαίσιο του Φόρουμ, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μ. Ακκιντζί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει στην οικονομική στήριξη της λύσης του Κυπριακού.
Προσφωνώντας τους δύο ηγέτες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είπε ότι το 2015 «επέφερε φρέσκα ελπίδα κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης, της βούλησης και της ηγεσίας» του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.
Τέσσερις προϋποθέσεις
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως ο εντατικός διάλογος που ξεκίνησε το Μάιο του 2015 έχει οδηγήσει σε συγκλίσεις και κατανόηση σε πολλά ζητήματα, ενώ διαφορές παραμένουν σε μερικά ουσιώδη και βασικά ζητήματα. Όπως σημείωσε, «χωρίς πρόθεση για δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών, υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016. Οι προϋποθέσεις είναι: Η συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα, η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων, η εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη και η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε βέβαιος ότι η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διατηρεί πολλές από τις απαντήσεις στο γρίφο του κυπριακού προβλήματος, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως «πιστεύουμε έντονα ότι η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, χωρίς εξαιρέσεις, μπορεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό παράγοντα στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ».
Ανήκουμε στην ίδια γενιά
Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρέοδρος Αναστασιάδης ανήκουν στην ίδια γενιά και εργάζονται άοκνα για να πετύχουν μια κοινά αποδεκτή λύση γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία δοκιμασία για να ενώσουν το νησί τους.Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ένταξη μιας «διαιρεμένης Κύπρου» στην ΕΕ το 2004 λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν και επανέλαβε την σθεναρή αποφασιστικότητα των Τουρκοκυπρίων για μια «λύση στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών που όλοι μοιραζόμαστε».
Λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά και την ΕΕ, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Ακιντζί σημείωσε οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα επενεργήσουν ως πηγή σταθερότητας και συνεργασίας παρά διένεξης και έντασης.
«Η ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να ενεργήσει ως κόμβος για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας, η οποία φαντάζει η μόνη βιώσιμη διαδρομή», είπε.