Το «καρφί» του Βαρουφάκη στον Τσίπρα για την παραίτηση

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας και υπουργείου Οικονομικών, μετά από πέντε μήνες συγκρούσεων, διαφωνιών και έντονου παρασκηνίου, βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από απαίτηση των δανειστών και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω του blog του και έριξε ένα καρφί για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών» γράφει στην επιστολή παραίτησης του, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτή τη ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον πρωθυπουργό και ο ίδιος συμφώνησε.

Μάλιστα ο Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι «είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό ήταν τεταμένες, ενώ πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν έντονες συγκρούσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού όπου τόνιζε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ρήξη, αλλά άμεση συμφωνία με τους δανειστές έσκαγε σαν βόμβα το δημοσίευμα της Telegraph για το διπλό νόμισμα και το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών.

Τα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Γιάννη Βαρουφάκη είχαν φτάσει πολύ πριν το δημοψήφισμα, καθώς οι Ευρωπαίοι έλεγαν σε κάθε ευκαιρία ότι δυναμιτίζει το κλίμα της συμφωνίας.

Ωστόσο νέα μηνύματα έφτασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο υπουργός στην επιστολή παραίτησης οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να φύγει από τη μέση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Άλλωστε μπορεί ο Γιάννης Βαρουφάκης να είχε παραμεριστεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ήταν αυτός που συμμετείχε στο Eurogroup, λόγω της θέσης του.

Στο δε τελευταίο δραματικό Eurogroup μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι υπόλοιποι υπουργοί τον έβγαλαν έξω από τη συνεδρίαση και συνέχισαν να συζητούν μόνοι τους για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί στην πράξη αν όντως η παραίτηση του Γιαννη Βαρουφάκη θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο για την παραίτηση Βαρουφάκη