Το ”καμουτσίκι” του Ερτογάν

Τη μετάβαση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί στην Αγκυρα, την ερχόμενη Τετάρτη και το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένει η Λευκωσία.

Από τη συνάντηση Ερτογάν – Ακκιντζί θα διαπιστωθούν, κατά ένα μεγάλο βαθμό, οι προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δηλαδή, αν το σύμβολο της νίκης του (κλαδί Ελιάς), θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο, όπως την εννοεί ο αυτός ή όπως την εννοεί η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, οι αυριανές χωριστές συναντήσεις του Μουσταφά Ακκιντζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως και η συνάντηση του κ. Ειντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

‘Αλλωστε, η κοινή συνάντηση που θ’ ακολουθήσει τις χωριστές επαφές θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα.

Πάντως, τα πρώτα δείγματα, χωρίς διάθεση να προτρέξουμε, δείχνουν ότι το “τράβηγμα του αυτιού”, που δέχτηκε ο κ. Ακκιντζί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεύτηκε και από την επιβολή, στην ουσία, του “σκληρού” διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Η κίνηση της Αγκυρας είναι φανερή, αφού προσπαθεί να συνετίσει τον “άτακτο” Ακκιντζί και να του βάλει χαλινάρι.

Στον πολιτικό ιππόδρομο, όμως, υπάρχουν ήμερα και άγρια άλογα.

Τα ήμερα εκπαιδεύονται και ακούν τις προσταγές του αναβάτη τους, που τραβά το χαλινάρι, ενώ τα άγρια και ατίθασα συνήθως τραυματίζονται εύκολα και ένα άλογο όταν τραυματιστεί…. σκοτώνεται.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί ανήκει στην κατηγορία του άγριου και ατίθασου αλόγου και ο στίβος γι’ αυτόν είναι βαρύς.

Όσο ατίθασος και αν είναι, όμως, το άλογο κατευθύνεται πάντα από το χαλινάρι, που τραβά ο αναβάτης. Το θέμα είναι αν θα χρειαστεί ή όχι και το ”καμουτσίκι”.

Κρατίνος