Του Κυπριακού και της Αγίας Αναλήψεως

Η νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στα πολιτικά δρώμενα και συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν αναμενόμενη.

Αυτό, που δεν ήταν αναμενόμενο, είναι τρόπος με τον οποίο ο προκαθήμενος της εκκλησίας επέλεξε να προβεί σε νέες δηλώσεις, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Μετά την θερμότατη υποδοχή, που επεφύλαξε στον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη, ο Κύπρου Χρυσόστομος αφού ανέλυσε τις σκέψεις και προβληματισμούς του, για τα ζητήματα που απασχολούν τη μέση Ανατολή, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, οι Τζιχαντιστές και άλλα, έφτασε στο δια ταύτα.

Τόνισε με έμφαση ότι κάθε μέρα βομβαρδίζεται από πολίτες, οι οποίοι τον πλησιάζουν και ζητούν τη βοήθειά του, καθιστώντας σαφές ότι η εκκλησία θα σταθεί στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι τέλους.
Ακολούθως, και όπως αναμενόταν, ήρθε η προειδοποίηση.

‘’Αν η κυβέρνηση και τα κόμματα ξεφύγουν από την ορθή πορεία, εμείς με θάρρος θα καλέσουμε το λαό και πάλι, να καταψηφίσει όποιο σχέδιο έρθει. Η καταψήφιση δεν θα είναι εύκολη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ώστε να κληθεί ο κόσμος ν’ αποφασίσει’’.

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες θα ήταν καλύτερα να τερματιστούν.

‘’Δεν βάλαμε το σωστό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, δεν το κάναμε όπως έπρεπε. Γι’ αυτό οι συνομιλίες κάποια στιγμή θα φρακάρουν΄΄.

Με τέτοιες δηλώσεις , όσο και να θέλει κάποιος να πιστώσει τον Προκαθήμενο της εκκλησίας με καλή πρόθεση, δεν μπορεί. Αυτές οι παρεμβάσεις, την ώρα που γίνονται, δεικνύουν ότι η ηγεσία της εκκλησίας δεν είναι ‘’έτοιμη’’.

Η εκκλησία έχει άποψη -και πρέπει να έχει- αλλά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε λίγες μέρες θα βρίσκεται ενώπιος ενωπίω, με έναν άλλο συνομιλητή, όχι τον άτεγκτο Ερογλου αλλά τον διαλλακτικό, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται Ακκιντζί, πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία.

Δηλώσεις, λοιπόν, σαν τις σημερινές δεν βοηθούν, άσχετα αν στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν προφητικές, διότι η στάση της Τουρκίας είναι γνωστή όποιος και αν βρίσκεται στην ηγεσία του ψευδοκράτους.

Μακαριότατε δώσε μια ευκαιρία στην ελπίδα, δώσε την ευχή σου και μην ‘’ξεφεύγεις’’, διότι η σοβαρότητα δεν απέχει πολύ από τη γραφικότητα.

Που ξέρεις, μπορεί τη Δευτέρα, στο δείπνο Αναστασιάδη-Ακκιντζί , ν’ αποφασιστεί ότι από την Πέμπτη 21 Μαΐου (εορτή της Αναλήψεως) θα επιτρέπεται η λειτουργία όλων των κατεχόμενων εκκλησιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πιστοί θα σπεύσουν -όπως κάθε χρόνο- με αισθήματα αγαλλίασης να κατακλύσουν τους ναούς στην ελεύθερη Κύπρο, για να υμνήσουν την αγία Ανάληψη του κυρίου.
Τότε θα μπορείς να βγάλεις λόγο και να καθοδηγήσεις το χριστεπώνυμο πλήρωμα και περί κυπριακού και περί «αναλήψεως». Είσαι καλός γνώστης και των δύο…

Κρατίνος