Του Αρχιεπισκόπου το “προσφυγικό” ανάγνωσμα

Έχει κάνει τόσα πολλά και απανωτά λάθη, που κάποτε θα μάθαινε. Ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομο Β’, ο οποίος έκανε «τάκλιν» στους δημοσιογράφους σε ερωτήσεις, σχετικά με το προσφυγικό κύμα, που κατακλύζει την Ευρώπη.

Ο Μακαριότατος απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί η εκκλησία να βοηθήσει την κυβέρνηση στο θέμα των προσφύγων ήταν αποστομωτικός: «Άνθρωποι του Θεού είναι και αυτοί».

Την ίδια ώρα έσπευσε διπλωματικά να υπεραμυνθεί των ατυχών δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, λέγοντας ότι τον παρεξήγησαν τα μέσα ενημέρωσης: «Νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών που μίλησε για Χριστιανούς. Με είχε ρωτήσει και του είπα ότι έχουμε αδελφικές σχέσεις με την Εκκλησία της Αντιόχειας και θα ενσκήψουμε με αδελφική αγάπη αν έρθουν Χριστιανοί, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι απορρίπτουμε τους Μουσουλμάνους.

Παιδιά του Θεού είναι και οι Μουσουλμάνοι και ασφαλώς θα ενδιαφερθούμε και έχουμε ενδιαφερθεί και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι και οικονομική βοήθεια εκ μέρους της εκκλησίας να δοθεί στους πρόσφυγες, ως επίσης και ο ρουχισμός».

Πολύ έξυπνη και διπλωματική απάντηση, αν λάβει κάποιος υπόψη, τι έλεγε προ πενταετίας ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, για όλους τους ξένους, που έρχονται στην Κύπρο. Ραγδαία πρόοδος θα έλεγα.

Προχώρησε, μάλιστα, και ένα βήμα προσθέτοντας ότι κάποιες ενορίες άρχισαν να μαζεύουν ήδη ρουχισμό. Φαίνεται ότι μετά το «κούρεμα», στο οποίο προέβη από τους ιερούς ναούς και τις εκκλησιαστικές επιτροπές τους έμειναν τα ρούχα.

Και φτάσαμε στο ψητό. Ερωτηθείς ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου κατά πόσον, αν χρειαστεί να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα άτομα είτε Χριστιανούς, είτε Μουσουλμάνους, θα το κάνουν, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν αποστομωτικός: «Υποστατικά έχει ετοιμάσει και θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση. Εμείς μπορούμε να δώσουμε και χρήματα και τρόφιμα και ιματισμό και ότι μας ζητήσουν θα το δώσουμε, αλλά τα υποστατικά θα τα ετοιμάσει η Κυβέρνηση».

Με λίγα λόγια, όλα και όλα, αλλά όχι και στα πόδια μας οι πρόσφυγες!

Κρατίνος