Τουσκ: Εξαιρετικά σημαντικοί οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ðñüåäñï ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ Íôüíáëíô Ôïõóê, Ëåõêùóßá 11 Óåðôåìâñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να αρθούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την επίτευξη εμπιστοσύνης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τουσκ καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει μια συνολική και βιώσιμη λύση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να χαθεί.

Τόνισε, επίσης, ότι συζήτησαν το Μεσανατολικό και εξήρε το ρόλο της Κύπρου ως “παίκτη” στην περιοχή. Για τη μεταναστευτική κρίση είπε ότι η Κύπρος είναι καλό παράδειγμα χώρας που είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι αντάλλαξαν ιδέες για το πώς η ΕΕ μπορεί ν αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και η απάντησή στην κρίση είναι όπως σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας να εφαρμοστούν οι αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Κύπρος, είπε, είναι έτοιμη να συμβάλει σε ένα δίκαιο καταμερισμό των βαρών.

Καλωσόρισε επίσης τα μέτρα που πρότεινε αυτή τη βδομάδα για το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για το Μεσανατολικό, είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να διευκολύνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ευχαρίστησε την ΕΕ για την ενεργή υποστήριξή της στις συνομιλίες που διεξάγονται, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σέβεται τις αρχές της ΕΕ.