Τους βγήκαν… σκάρτοι – Αποσύρθηκαν δύο συστοιχίες Πάτριοτ από την Τουρκία

H Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ανακοίνωσαν την απόσυρση των δύο αμερικανικών συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ που έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία από την αρχές του 2013 με εντολή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προστατεύσουν τη χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις με πυραύλους από τη Συρία.

Οι συστοιχίες αυτές “θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνουν κρίσιμες εργασίες εκσυγχρονισμού τους”, αναφέρεται σε ένα κοινό δελτίο Τύπου της τουρκικής και αμερικανικής κυβέρνησης το οποίο εξέδωσε το Πεντάγωνο.

Οι δύο συστοιχίες είχαν αναπτυχθεί στο Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η αποστολή τους θα λήξει τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διευκρινίζουν στο δελτίο Τύπου ότι οι συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ και το προσωπικό που τις χειρίζεται (περίπου 320 στρατιωτικοί) ενδέχεται να αναπτυχθούν εκ νέου στο πεδίο “σε διάστημα μίας εβδομάδας”, εφόσον καταστεί αναγκαίο. “Πρόκειται για μία απόφαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού” υπογράμμισε ένας αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η γερμανική κυβέρνηση που έχει αναπτύξει επίσης δύο συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στην περιοχή ανακοίνωσε μία παρόμοια απόφαση, εκτιμώντας ότι “η απειλή σε αυτήν την περιοχή που συγκλονίζεται από τις κρίσεις είναι πλέον διαφορετικής φύσης”. “Προέρχεται από (την οργάνωση) Ισλαμικό Κράτος” εξήγησε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

Οι πύραυλοι Πάτριοτ αναπτύχθηκαν το 2013 από το ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, που ανησυχούσε για μια ενδεχόμενη επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ