Τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Αερομαχίες, δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μέγιστη ετοιμότητα του ελληνικού συστήματος αεράμυνας, είναι η ιδιαίτερα “εύφλεκτη” σημερινή εικόνα στο Αιγαίο που δημιούργησε η Αγκυρα , η οποία δείχνει συμπεριφορά μανιακού, τόσο στην Συρία, όσο και στο Αρχιπέλαγος.
Δύο ελληνικά μαχητικά F-16 από την Λήμνο ανέλαβαν να αναχαιτίσουν τους εισβολείς και ενεπλάκησαν στις αερομαχίες και άλλα δύο ελληνικά μαχητικά από την Σκύρο (άλλη πηγή αναφέρει ως βάση τους την 115 ΠΜ στην Κρήτη, άρα ήταν F-16 Block 52+) αναχαίτισαν ένα τουρκικό αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών CN-235 που περιπολούσε κοντά στα ελληνικά νησιά.
Η τουρκική εξάδα (δύο οπλισμένα, τέσσερα άοπλα) των τουρκικών μαχητικών μπήκε μεταξύ Χίου και Σάμου και κινήθηκε βόρεια προς Λήμνο και Λέσβο. Τα τέσσερα άοπλα τουρκικά μαχητικά βγήκαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, αλλά τα άλλα δύο κατευθύνθηκαν νότια και κυνηγημένα από τα ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρή αερομαχία μαζί τους δυτικά και βορειοδυτικά της Χίου.
Το CN-235 μπήκε στον ΕΕΧ στις 14:09 μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και αποχώρησε στις 16:21 ανατολικά της Ρόδου.
Η πρώτη αερομαχία έγινε στις 15.25 και η δεύτερη στις 15.30. Αλλα έξι ελληνικά μαχητικά ήταν σε ετοιμότητα 2′ για απογείωση σε Λήμνο και Σκύρο, ενώ οι ελληνικές συστοιχίες των Patriot PAC-3 στην Σκύρο είχαν εγκλωβίσει τα τουρκικά μαχητικά που είχαν εμπλακεί στις αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του ΓΕΕΘΑ, σήμερα είχαμε
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :     2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :     22
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :    2