Οζντίλ Ναμί διαπραγματευτής για το Κυπριακό – Έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, διορίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, που θα επαναληφθούν στα μέσα του μηνός.

Ο Μ.Ακιντζί δήλωσε ότι «υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία, ένα παράθυρο ανοικτό, για επίλυση του Κυπριακού». Επίσης, είπε, ότι ο Οζντίλ Ναμί «έχει όραμα για λύση του προβλήματος, είναι αρκετά έμπειρος και θα συμβάλει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν».

Ο Οζντίλ Ναμί αποδέχθηκε την πρόταση και στις επόμενες μέρες θα αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Ναμί είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τουρκοκύπριοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ναμί είναι «εκλεκτός» της Αγκυρας και ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε την γραμμή του».

Χθες, Πέμπτη, ο γνωστός τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, με άρθρο του συμβούλευε τον Ακιντζί ότι ο καταλληλότερος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινότητας ως διαπραγματευτής είναι ο τέως πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής και ακτιβιστής, Αχμέτ Σοζέν, είχε δηλώσει ότι αποδέχτηκε την θέση του διαπραγματευτή, έπειτα από πρόταση του κ. Ακιντζί.