Τι λέει ο ποιητής;

Ακούσαμε με έκπληξη και πάλι τα Ευρώπουλα να μπαίνουν μπροστά και η επιθυμία των προσφύγων πίσω.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου της κατεχόμενης Κυθρέας και των 6 γύρω χωριών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας πέταξε την βομβίτσα του.

Βεβαίως πολλοί το άκουσαν, πολλοί το διάβασαν, αλλά δεν ξέρω πόσοι μπόρεσαν να εμβαθύνουν…

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε λοιπόν – και θα χρησιμοποιήσω ακριβώς το λεκτικό του – προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι «Εχει μεγάλη σημασία το ποιες περιοχές θα επιστραφούν, καθώς επηρεάζει και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, αλλά και το θέμα του περιουσιακού και του κόστους της λύσης.

Ανέφερε επίσης ότι τόνισε στον Δήμαρχο Κυθρέας Γιαννάκη Καρεκλά ότι ο ΔΗΣΥ έχει θέσει τόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και στις επαφές με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δύο βασικές αρχές. «Αν δώσουμε σημασία στην επιστροφή περιοχών που ήταν πυκνοκατοικημένες από τη μια θα δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση πέραν των 100.000 προσφύγων και δεύτερο οι περιοχές που θα επιστραφούν να είναι ψηλής αξίας».

Και για το πρώτο σκέλος και για το δεύτερο υπάρχουν δύο διαφορές.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρέπει να είναι είτε υπερεαλιστής, είτε να αγναντεύει πολύ βαθιά, τόσο μάλιστα που να καθίσταται δυνατός και ο κίνδυνος πνιγμού…

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η Καρπασία είναι τέσσερεις πέντε πολυκατοικίες της κατεχόμενης Λευκωσίας. Τι εννοεί;

Ολόκληρη η Μόρφου είναι πέντε πολυκατοικίες της Λευκωσίας. Τι εννοεί;

Μήπως εννοεί ότι είναι καλά να αφήσουμε καρπασία και Μόρφου πχ και να πάρουμε 10 πολυκατοικίες στη Λευκωσία και εν εσιη προβλημα;

Όσο για την αξία, ο καθένας μπορεί να προσμετρήσει πολλά, αλλά πάντα θα βαραίνει στην πλάστιγγα εκείνο το άτιμο το συναίσθημα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρέπει να αντιληφθεί ότι αν σε ορισμένα πράγματα επί της ουσίας του Κυπριακού έχει απόλυτο δίκιο σε ορισμένα άλλα δεν πρέπει να βομβαρδίζει αυτιά με Ευρώ. Υπάρχουν κάποιοι που δεν υπολογίζουν τα Ευρώ.

Πολύ καλή η απάντηση που έλαβε από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Κυθρέας, απάντηση που δεικνύει ότι ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μετρούν ακόμη και τη λέξη που θα εκστομίσουν.

Παραθέτω αυτούσια την δήλωση του κυρίου Καρεκλά

Είναι ανάγκη όπως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να μην καθιστά του Κύπριους πολίτες δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίους πολίτες και να απαλλάσσει την Κύπρο από το βραχνά της κατοχής και της παρουσίας χιλιάδων εποίκων και στρατευμάτων.

0ι εκπρόσωποι της περιοχής της κατεχόμενης Κυθρέας αναγνωρίζουν την ανάγκη για έντιμους συμβιβασμούς για να λυθούν διάφορα προβλήματα μετά από 42 χρόνια κατοχής, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζονται σε μόνιμη βάση οι αρχές λύσης του Κυπριακού και οι αρχές και αξίες της ΕΕ.

Υπάρχουν όμως και τα τετελεσμένα που παρατηρούνται στην περιοχή της Κυθρέας από το 1974 και μετά, όπως η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι φοβερές καταστροφές που έχει υποστεί το δομημένο και φυσικό περιβάλλον με τον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας να έχει στερέψει και υπέδειξε πως με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να τονίζεται η ανάγκη για προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Δήμαρχος Κυθρέας έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση διότι είναι καλά τα χρήματα και τα Ευρώ, ωστόσο ο πρόσφυγας παρά την εξαθλίωση των τελευταίων που βιώνει και για την οποία δεν φέρει ευθύνη, καταφέρνει να κρατά ψηλά το κεφάλι.

Κρατίνος