Τι αναφέρει η Αρχή Λιμένων Κύπρου για την πειθαρχική καταδίκη του Δ. Πάτσαλου

Πρόσφατα έχει συμπληρωθεί η εκδίκαση πειθαρχικής υπόθεσης εναντίον του Δ. Πάτσαλου, προϊστάμενου Λογιστηρίου, η οποία κατέληξε σε πειθαρχική καταδίκη του

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ακριβή κίνητρα της διαρροής –αυτήν τη χρονική στιγμή- των πληροφοριών και των αναφορών αυτών στον ημερήσιο Τύπο και οδηγείται αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και επηρεασμού, εκτός των θεσμοθετημένων διαδικασιών, του Ερευνώντα Λειτουργού, αναφορικά με την ανάθεση σε αυτόν έρευνας εναντίον του Δ. Πάτσαλου.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ΑΛΚ διευκρινίζει ότι τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, ημερομηνίας 2.5.2015 και 4.5.2015, αφορούν αποφάσεις προηγούμενων χρόνων, προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων και προηγούμενης Γενικής Διεύθυνσης.

Όπως διευκρινίζετε η Αρχή “σχετικά πρόσφατα έχει συμπληρωθεί η εκδίκαση πειθαρχικής υπόθεσης εναντίον του Δ. Πάτσαλου, προϊστάμενου Λογιστηρίου, η οποία κατέληξε σε πειθαρχική καταδίκη του” και προσθέτει ότι ειδικότερα, ο κ. Πάτσαλος ως Προϊστάμενος Λογιστηρίου εκρίθη ότι δεν ασκούσε με τον προσήκοντα τρόπο εποπτεία στις εργασίες του Λογιστηρίου, αφού αφέθη απαρατήρητο/ασχολίαστο/ανεντόπιστο από μέρους του, το γεγονός ότι επί σειρά ετών, δεν αποκόπτετο ο ενδεδειγμένος φόρος εισοδήματος από υπαλλήλους της ΑΛΚ”.

“Αποτέλεσμα του ελλιπούς ελέγχου, μικρός αριθμός υπαλλήλων της ΑΛΚ δήλωσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισφορές σε συντεχνίες και για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ώστε να μην κατακρατείται από τη μισθοδοσία τους ο νόμιμος Φόρος Εισοδήματος. Η ΑΛΚ έχει βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση, αφού πέραν της δυσφήμισης του ονόματός της, τέθηκε θέμα καταβολής των οφειλών των υπαλλήλων σε φόρους που ανέρχοντο σε μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά και σε πρόστιμο”, γράφει η ανακοίνωση.

Η ΑΛΚ συνεχίζει λέγοντας ότι “η πειθαρχική ποινή, η οποία επιβλήθηκε στον κ. Δ. Πάτσαλο, ήταν η αποκοπή τριών μηνιαίων μισθών, ενώ ο κ. Πάτσαλος έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον αυτής της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΛΚ”.

Προσθέτει ακόμα ότι “η έρευνα, η οποία διεξάγεται τώρα εναντίον του Δ. Πάτσαλου, Προϊστάμενου Λογιστηρίου και Προέδρου της Συντεχνίας ΣΥΑΛΚ-ΠΟΑΣ, από ανεξάρτητο, εκτός ΑΛΚ, Ερευνώντα Λειτουργό, αφορά σε ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα που αφορούν σε δικές του ενέργειες που ενδεχόμενα να θίγουν τα συμφέροντα της ΑΛΚ και εκκρεμούσης της πειθαρχικής έρευνας, η ΑΛΚ δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό αυτής της υπόθεσης”.

Τέλος, αναφέρει ότι “ο κ. Πάτσαλος είναι Προϊστάμενος Λογιστηρίου και εάν ένας Προϊστάμενος Τμήματος, δεοντολογικά και ηθικά είναι ορθό να προΐσταται και Συντεχνίας, αυτό είναι κάτι που αφήνεται στην κρίση της κοινής γνώμης”.