Τι έψαχνε το drone πάνω από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας; – Άμεσα πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία στην Κύπρο

Πρώτη η ιστοσελίδα μας παρουσίασε το πρόβλημα με τα drones και την ανυπαρξία της νομοθεσίας. Πρόσφατα χειριστής έστειλε drone πάνω από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου διεξάγονται οι εκσκαφές για εντοπισμό της ατράκτου του Noratlas.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”  μέλη της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονταν στον Τύμβο εντόπισαν το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο ελικοφόρο αεροπλανάκι και ειδοποίησαν την Αστυνομία, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σκοπός του χειριστή ήταν να τραβήξει εικόνες από τον χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες.

Αμέσως μέλη της Αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν τον χειριστή και ακολούθως κατάσχεσαν το drone.

Η συσκευή μεταφέρθηκε σε ειδικούς στην Αστυνομία οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ξεκινήσει την εξέταση των καρτών μνήμης που υπήρχαν στην κάμερα του drone, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν εικόνες ή βίντεο που δεν πρέπει να βρεθούν στα χέρια του χειριστή.

Όπως είχαμε σημειώσει και στα δικά μας ρεπορτάζ, στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση των drones γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.
Σημαντική  είναι η σημείωση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.

Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 150 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την εξασφάλιση έγκρισης πτήσης από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ΕΔΩ