Τιμή στα παλικάρια του Μαρί!

Θλιβερή επέτειος η σημερινή, ημέρα μνήμης, τιμής αλλά και ημέρα που ο κάθε Ελληνοκύπριος θα πρέπει να κάνει τον δικό του απολογισμό. 13 νέα παλικάρια με αυτοθυσία τίμησαν την στολή τους και δεν δείλιασαν μπροστά στον κίνδυνο. Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω μπροστά στο καθήκον και το κάλεσμα.

Κάποιοι με επίγνωση του κινδύνου και κάποιοι άλλοι υπηρέτησαν το χρέος προς την πατρίδα. Άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί όπου κλήθηκαν με τις πράξεις τους να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους. Και επωμίστηκαν τις συνέπειες των πράξεων άλλων, οι οποίοι με κακούς χειρισμούς φόρτωσαν στην πατρίδα και την κοινωνία 13 νεκρούς και εκατομμύρια ζημιές.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Η απόδοση δικαιοσύνης δεν ήταν αρκετή για να ησυχάσουν οι κραυγές από την φονική έκρηξη. Σείστηκε η γη και ταρακουνήθηκε η κοινωνία.

Δυο χρόνια αργότερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδικάζει σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα και δύο χρόνια τους άλλους τρεις κατηγορουμένους Χαράλαμπο Χαραλάμπους, πρώην υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Λοϊζίδη, πρώην Διοικητή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέα Νικολάου, διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντα του μετά την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ουδέποτε κατέθεσε την δίκη του εκδοχή, ή συναίνεσε στην άρση της ασυλίας του ώστε να θέσει τον εαυτό του ενώπιον της Δικαιοσύνης, αν και είχε τον πρώτο λόγο στους χειρισμούς και την απόφαση να φυλαχθούν τα φονικά εμπορευματοκιβώτια στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Δόξα και τιμή στους:

Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης
Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους
ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους
Ναύτης Χριστάκης Χριστοφόρου
Ναύτης Μίλτος Χριστοφόρου
Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

Δίκτυς ο Κνώσσιος