Τιμή και Δόξα – Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή

Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από το μαύρο πρωϊνό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες αντικατοχικές εκδηλώσεις λαός και πολιτεία τιμούν όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη.

Στις πέντε και τριάντα το πρωί, ώρα έναρξης της εισβολής ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στις οκτώ το πρωί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαϊδη.

Το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή θα τελεστεί στις δέκα το πρωΐ στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσίας, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Θα ψαλεί επίσης δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η παράκληση και το μνημόσυνο πεσόντων θα μεταδίδονται από το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του σταθμού μας.

Εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ και τριάντα το βράδυ στο Προεδρικό μέγαρο, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης σήμερα κόμματα και οργανώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.