Τη δημιουργία συνοριοφυλάκων σκέφτεται η Ε.Ε – Αναμένεται να τεθεί στην Σ.Κ

Τη σύσταση ενός «ευρωσώματος» συνοριοφυλάκων που θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες θα συζητήσουν ο Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το σχέδιο προωθείται από τη Γαλλία. Το Παρίσι φέρεται μάλιστα να έχει διανείμει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ένα έγγραφο συζήτησης που εξηγεί ότι οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα υποστηρίζονται από τις χώρες-μέλη, αλλά θα ελέγχονται από τη Frontex.

Το νέο σώμα είναι μία από τις προτάσεις που πιστεύεται ότι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να ενισχύσουν τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα, κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Άλλα εξεταζόμενα μέτρα είναι οι περισσότερες απελάσεις, ακόμα και οι βιομετρικοί έλεγχοι με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ηλεκτρονική σάρωση οφθαλμών.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι είχε εγείρει τον περασμένο μήνα την πιθανότητα αυστηρών ελέγχων, ακόμα και με τη λήψη και εξέταση δακτυλικών αποτυπωμάτων, οποιουδήποτε επιθυμεί να εισέλθει επί εδάφους της ΕΕ, ακόμα και κοινοτικών πολιτών.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαγγείλει μέτρα ενίσχυσης της Frontex, η λειτουργία της οποίας εξαρτάται από δωρεές των χωρών-μελών σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, όπως επισημαίνουν οι FT. Από τους 775 πρόσθετους φύλακες που πρόσφατα ζητήθηκαν από τις χώρες-μέλη, μόνο 48 έχουν παραχωρηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Παρομοίως, παρά τη δέσμευση των χωρών-μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο να συνεισφέρουν 500 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που συστήθηκε για τη Συρία, μόνο 8 εκ. ευρώ έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

Ανάλογα φτωχή είναι η συμμετοχή των Ευρωπαίων και σε ένα ταμείο για την Αφρική: από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευθεί ότι θα δώσουν οι κυβερνήσεις, μόνο 9 εκατομμύρια έχουν προσφερθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ