“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”

Πάτωσαν και φέτος οι μαθητές μας στο μάθημα των Νέων Ελληνικών,με βαθμολογίες που δεν ξεπερνούν το 8 στα 20!

Θυμόμαστε τον ντόρο που δημιουργήθηκε με το εξεταστικό δοκίμιο, “Το τέλος των ψευδαισθήσεων” και τις αναλύσεις που έδιναν και έπαιρναν μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η αποκάλυψη του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρου ότι τα δοκίμια των μαθητών τέθηκαν στη βάσανο της ψηφοφορίας ανάμεσα στους διορθωτές μας εξέπληξε. Εν ολίγοις, όπως ανέφερε ο κύριος Ταλιαδώρος, βάσει της “ψηφοφορίας”, 4 στους 10 φιλόλογους-Διορθωτές, απέτυχαν!

Πώς λοιπόν θα μπορούσαν οι μαθητές μας να αναπτύξουν το δοκίμιο; Μετά και αυτή την αποτυχία των μαθητών μας, επανέρχεται στο προσκήνιο το γεγονός ότι οι θεματοθέτες θα πρέπει να έχουν επαφή με τους μαθητές. Θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν διδάξει σε κάποιο στάδιο στα σχολεία.

Τις επόμενες μέρες τα αποτελέσματα των Παγκύπριων εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών θα μας απασχολήσουν και πάλι. Θα ακουστούν πολλά και διάφορα. Ανούσιες συζητήσεις, ενώ το πρόβλημα θα είναι εκεί, μέχρι την επόμενη χρονιά.

Είναι πράγματι λυπηρό. Τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν γλωσσικό πρόβλημα. Για αυτό όμως ποιος ευθύνεται; Τα ίδια τα παιδιά ή το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εξακολουθεί να είναι βαθμοθηρικό; Ένα σύστημα το οποίο αρνείται πεισματικά να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη;

Ας προβληματιστούν εκπαιδευτικοί και Υπουργείο Παιδείας, διότι αυτά τα αποτελέσματα δεν μας τιμούν καθόλου!

 Πυθία