Την πληρώνουν τα παιδιά! Χίλια και πλέον παιδιά θύματα του πολέμου στην Υεμένη

Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί κατά την πολύμηνη και αιματηρή σύγκρουση στην Υεμένη, ενώ ο αριθμός παιδιών που στρατολογούνται ή χρησιμοποιούνται ως μαχητές έχει αυξηθεί αλματωδώς, ανακοίνωσε η UNICEF.

Περίπου 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 600 έχουν τραυματιστεί – οκτώ κατά μέσον όρο την ημέρα – από την κλιμάκωση των συρράξεων στο τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με την UNICEF. Ο πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 4.300 άτομα, πολλά από αυτά άμαχοι, ενώ έχουν εξαπλωθεί οι αρρώστιες και η πείνα στη χώρα. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Μάρτιο, ενώ σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά – ή 80% του πληθυσμού των ατόμων κάτω από τα 18 – χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο οργανισμός σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

“Τα παιδιά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος μιάς βάρβαρης ένοπλης σύγκρουσης που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο φέτος και δεν δείχνει σημάδια επίλυσης”, είπε η UNICEF.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση (“Υεμένη: Παιδική Ηλικία σε Κίνδυνο”), ο αριθμός των παιδιών που έχουν στρατολογηθεί ή χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο έχει υπερδιπλασιαστεί, από 156 το 2014 σε 377 φέτος, μέχρι τον μήνα αυτό. Όλες οι μαχόμενες πλευρές στην Υεμένη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο έφηβους για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, καθώς η συμμετοχή τους στο στρατό τους επιτρέπει να στηρίζουν τις οικογένειές τους χρηματικά.

Ένα τέταρτο των κέντρων υγείας της χώρας, ή γύρω στα 900, έχουν κλείσει από τον Μάρτιο, και οι ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό υλικό έχουν δυσκολέψει όσα παραμένουν ανοιχτά. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 κινδυνεύουν να κολλήσουν ιλαρά, και σχεδόν 2 εκατομμύρια αναμένεται να υποφέρουν από υποσιτισμό, ένα εκατομμύριο παραπάνω από πέρσι, είπε η UNICEF.

Ενας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να βομβαρδίζει το πλειοψηφικό κίνημα των ανταρτών Χούτι, του οποίου ηγείται το Ιράν, από τον Μάρτιο, προσπαθώντας να επαναφέρει στην εξουσία τον πρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που έχει διαφύγει στο Ριάντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ