Την Παρασκευή η έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω… σκόνης

Δεν θα χτυπήσει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου το κουδούνι στα Γυμνάσια, στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές λόγω της αυξημένης σκόνης που παρατηρείται από χθες σε όλη την Κύπρο και η οποία δεν αναμένεται να εξασθενίσει πριν την Παρασκευή. 

Οι μαθητές θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε ότι έγιναν σήμερα το πρωί διαβουλεύσεις και με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία και πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια βελτίωση αύριο, εντούτοις δεν θα εξασθενίσει εντελώς το φαινόμενο, και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις έχουμε καταλήξει στο να αναβληθεί για μία ημέρα η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα Γυμνάσια και στα Λύκεια».

«Οι μαθητές αντί να πάνε στο σχολείο την Πέμπτη θα πάνε την Παρασκευή. Φαίνεται ότι το φαινόμενο θα εξασθενίσει σχεδόν εντελώς την Παρασκευή. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα την Παρασκευή. Επομένως, προσανατολιζόμαστε την Παρασκευή να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία. Εάν υπάρξει διαφοροποίηση της κατάστασης, θα μελετήσουμε και αύριο όλα τα δεδομένα για να οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση για έναρξη των μαθημάτων την Παρασκευή», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής επανέλαβε ότι αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα μαζί με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους, δικαιολογούν την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων για μία ημέρα.

«Άρα, αντί Πέμπτη οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία τους την Παρασκευή και θα επανεξετάσουμε αύριο την κατάσταση για να οριστικοποιήσουμε αυτή την απόφαση στη βάση των τελευταίων δεδομένων που θα έχουμε στη διάθεση μας», κατάληξε.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Στατιστικά φοίτησης μαθητών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, θα φοιτήσουν φέτος 40.375 περίπου μαθητές σε συνολικά 114 σχολικές μονάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 64 Γυμνάσια, 38 Λύκεια, 7 εξατάξια σχολεία (με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο) και 5 Εσπερινά Γυμνάσια Λύκεια.

Σε ό,τι αφορά την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, φέτος θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές Σχολές παγκύπρια, 2 Εσπερινές Τεχνικές Σχολές και 2 Τεχνικές Σχολές, οι οποίες λειτουργούν σε Λύκεια.

Κατά τη φετινή χρονιά θα φοιτήσουν σε αυτές πέραν των 5.000 μαθητών. Η σταθερή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη ΜΤΕΕ συνεχίζει και φέτος και ανέρχεται στους 250 σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2014-2015.
.