Την απάντηση της Άγκυρας περιμένουν για το νερό – Εκπνέει το τελεσίγραφο του κόμματος Εθνικής Ενότητας

Με το τελεσίγραφο του “συγκυβερνώντος” κόμματος Εθνικής Ενότητας για την συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα να εκπνέει σήμερα, ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού ανακοίνωσε μετά από μισής ώρας συνεδρία του “υπουργικού συμβουλίου” το πρωί, ότι αυτή διακόπηκε καθώς αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στις προτάσεις που έδωσε προφορικά στον Τουγρούλ Τουρκές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Καλιοντζού πήρε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε το πρωί, πριν από την συνεδρία του “υπουργικού”, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας, αρμόδιο για την Κύπρο, στον οποίο προφορικά έκανε “μια – δυο εναλλακτικές προτάσεις για την διακρατική συμφωνία στο θέμα του νερού”.

Μετά την διακοπή της συνεδρίας του “υπουργικού” δήλωσε πως αναμένει την τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης στα σημεία που πρότεινε και γι’ αυτό υπήρξε η αναβολή της συνεδρίας. “Το θέμα του νερού φαίνεται πως βρίσκεται σε τελικό στάδιο”. Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του “συγκυβερνώντος” ΚΕΕ να λυθεί το ζήτημα σήμερα, ο κ. Καλιοντζού είπε ότι πρόκειται για την τελευταία πρωτοβουλία “υπό αυτό το πλαίσιο. Ελπίζω πως θα πετύχει”. Σε άλλη ερώτηση εάν αναμένει να τελειώσει το ζήτημα σήμερα, απάντησε “ήδη έχει επιμηκυνθεί πολύ”.

Την περασμένη εβδομάδα η κομματική βουλή του ΚΕΕ απηύθυνε έκκληση στον Ομέρ Καλιοντζού, ως “πρωθυπουργός”, να επιλύσει το θέμα του νερού μέχρι σήμερα Τετάρτη και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, σε αντίθετη περίπτωση, να πάρει την απόφαση γαι την μοίρα της “κυβέρνησης”.

Η Κίπρις ποστασί στην ιστοσελίδα της επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κομματική βουλή του ΡΤΚ δεν πρόκειται να ανακαλέσει την απόφασή της για μη υπογραφή του κειμένου ως έχει. Την περασμένη εβδομάδα, προστίθεται, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε επαφές στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα του νερού και μαθαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν επαναρχίσει, φέρεται να είπε πως σε περίπτωση που το τελικό κείμενο δεν ήταν ανάλογο με τις αρχές του κόμματός του, το ΡΤΚ δεν θα το υπέγραφε.

Ο γγ του ΚΕΕ, Ντουρσούν Ντογούς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί ανέφερε χαρακτηριστικά πως εάν ο “πρωθυπουργός” Καλιοντζού επιλύσει το θέμα σήμερα, η “κυβέρνηση” θα συνεχιστεί, αλλιώς ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν μπορεί να κάνει χρήση της αρμοδιότητας που του έδωσε η κομματική βουλή. “Δεν μας ήρθε πρόταση για παράταση του θέματος. Ακόμα και να έρθει δεν θα αξιολογηθεί καν. Το θέμα ολοκληρώνεται σήμερα”.

Σημείωσε ότι έχουν περάσει πέντε μέρες από την έκκληση του ΚΕΕ για να λυθεί το θέμα αλλά τίποτε δεν έγινε, και πρόσθεσε ότι η “κυβέρνηση” δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και χρέη.

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το “πρωθυπουργικό” γραφείο, η νεοσύσταση πλατφόρμα νερού διαμαρτυρήθηκε σήμερα ενάντια στην συμφωνία διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, υπερασπιζόμενη ότι το “νερό ζωής” αρχίζει ήδη και γίνεται “νερό θανάτου”. Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας και πρόεδρος του συνδέσμου ελαιοπαραγωγών, Ιρφάν Τσελίκ δήλωσε ότι ιδιαίτερα τα σημεία 2 και 7 του κειμένου που έχει δημοσιοποιηθεί “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”, παρατηρώντας ότι δεν καθορίζεται ακόμη η τιμή του νερού. “Δεν θα παραδώσουμε το δικαίωμα των Τ/κ στη ζωή και την παραγωγή”, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ