Τα mea culpa του καλού γενετιστή, που δε μπορούσε να είναι υπουργός

Με αφορμή τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον τέως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δηλαδή ένας καλός οικονομολόγος δε σημαίνει ότι μπορεί να είναι και καλός πολιτικός, μπαίνω στον πειρασμό να συσχετίσω με τις εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα και την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή.

Ένας καλός επιστήμονας στον τομέα της υγείας και διακεκριμένος γενετιστής λοιπόν, δε σημαίνει ότι μπορεί να είναι και καλός πολιτικός και δη, υπουργός της Υγείας.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως ο κ. Πατσαλή συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, δεν εφάρμοσε τον κοινωνικό διάλογο που είθισται σε μια δημοκρατική χώρα όταν πρόκειται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αγνόησε φωνές διαμαρτυρίας, απέφυγε την λεπτομερή ενημέρωση στους εμπλεκομένους και στην τελική επηρεαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Πολλοί είναι που θυμούνται το Φίλιππο Πατσαλή τη μέρα εκλογής του Προέδρου Αναστασιάδη, να στέκεται πρώτος στο αναλόγιο και να πανηγυρίζει τη νίκη του Προέδρου, με χιλιάδες άλλους Συναγερμικούς.

Από εκείνη τη στιγμή υπήρξαν πρόσωπα που με δόση ειρωνείας είπαν, να ένας υποψήφιος υπουργός. Όπερ και εγένετο.

Με μια επιστολή λοιπόν στην οποία επικαλείται προσωπικούς λόγους, ο Φίλιππος Πατσαλής υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο, ενώ αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό. Ούτε καν διά ζώσης, κίνηση η οποία δυσαρέστησε τον Πρόεδρο. Δε μένει όμως εκεί, αφού κάνει σαφέστατη αναφορά σε συνδικαλιστικά και άλλα συμφέροντα που δεν του επέτρεπαν να προχωρήσει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Και μετά δύο χρόνια στην υπουργική θέση και των ωφελημάτων που καρπώθηκε παραιτείται, αφού ο τομέας της υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Εκείνη η επιστολή, δεν κατέγραφε τα mea culpa, του ιδίου του κυρίου Πατσαλή. Ποιο ήταν το δικό του μερίδιο ευθύνης στο να μην προχωρήσουν αρκετές αλλαγές στο κεφάλαιο Υγεία.
-Ποιος ακριβώς σας παρεμπόδιζε κύριε Πατσαλή, όταν μεταβαίνατε σε χώρους που κατέρχονταν γιατροί και νοσηλευτές σε στάση εργασίας και εσείς μπαίνατε από την πίσω πόρτα για να μην τους αντιμετωπίσετε ;
-Γιατί δεν αντισταθήκατε στα συμφέροντα τα οποία εσείς λέτε ότι σας παρεμπόδιζαν; Εσείς ήσασταν ο υπουργός, είχατε τον τελευταίο λόγο;
– Τι συμφωνίες κλείσατε που να βελτιώνουν τις συνθήκες για κάθε πολίτη που ασθενεί;
– Τι κάνατε για τη στελέχωση του νοσοκομείου Παραλιμνίου και Λάρνακας για να μην ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασθενών με μετακινήσεις από πόλη σε πόλη;
– Γιατί εμφανίζεστε ως στόχος των συμφερόντων, ενώ ήταν δική σας ευθύνη να τα αντικρούσετε;
– Μόνο αποδιοπομπαίος τράγος δεν θα μπορούσε να είστε, αφού φέρετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλά.
– Μήπως η υποψία και μόνο του ανασχηματισμού σας, σας ώθησε σε παραίτηση;
Σπεύσατε να διαψεύσετε το δημοσιεύματα για συμμετοχή σας σε συνέδριο του εξωτερικού. Αυτό αλήθεια είναι μια παρωνυχίδα του προβλήματος. Ο κόσμος ακόμη αναμένει από σας να πείτε με δόση αυτοκριτικής τις αλήθειες και όχι να αποχωρείτε με μια εικόνα ήρωα, που τον έφαγε το βαρύ κατεστημένο. Με το ίδιο σκεπτικό όλοι σχεδόν οι υπουργοί θα έπρεπε να παραιτηθούν, επειδή το κατεστημένο τους βάζει εμπόδια.

 Χάρυβδη