Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Κυπραίου

Κάποια απο τα χαρακτηριστικά του μέσου σύγχρονου Κυπραίου:

 1. Ενώ κρατούσε λεφτά για να ενοικιάσει διαμέρισμα, δανειζόταν €200.000-€300.000 για να κτίσει σπίτι. «Μια φορά κτίζεις το σπίτι σου». Τα μισά υπνοδωμάτια παραμένουν χωρίς επίπλωση και με τις λάμπες πάνω στους τοίχους χωρίς φωτιστικά, γιατί τα έφαγε όλα πάνω στα έπιπλα του σαλονιού που δεν χρησιμοποίησε ποτέ του αφού όλοι μπαίνουν από τη πόρτα της κουζίνας και κάθονται στη βεράντα.Νοείται οτι ο πελεκάνος και ο αλουμινιτζής είναι απλήρωτοι ακόμα και τους δίνει €50 το μήνα. Αλλά η 50αρα οθόνη must και το καθίκι της τουαλέτας ίσα με το μηνιαίο του μισθό! Άστε που βγήκε νέο μοντέλο iPhone και εννοείται πρέπει να αγοραστεί…
 1. Τώρα που δεν κρατεί να το πληρώσει το σπίτι, κινδυνεύει να το χάσει από τη τράπεζα και βρίζει τους τραπεζίτες ότι τα έφαγαν τα λεφτά και ότι κατέστρεψαν το τόπο. Το δάνειο του ο ίδιος εννοείται δεν το πληρώνει. Χρωστά ακριβώς όσα του στοίχισε πλέον τόκους και ουρλιάζει για την πρώτη κατοικία οτι πρέπει να προστατευτεί.
 1. Μισά τους πολιτικούς και μπαίνει στις διάφορες ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας υπέροχες Κυπριακές βρισιές, αποκαλώντας τους μεταξύ άλλων, κλέφτες, απατεώνες, αλήτες, πουλημένους, προδότες κλπ κλπ. Νοείται ότι όταν έρθουν οι εκλογές βλέπει τη λίστα των δώρων του γάμου του και όποιος έβαλε φακελλάκι βάλει του σταυρούιν.
 2. Πριν παντρευτεί εννοείται πως στέλνει προσκλήσεις γάμου σε όλους τους βουλευτές του κόμματος. Εάν τα πεθερικά του είναι άλλου κόμματος, καλούν και όλους του άλλου κόμματος.
 3. Υπάρχουν δε και οι μεγάλοι επαναστάτες για τους οποίους οι εκλογές είναι αφορμή για να παν είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό γιατί δεν θα έχει κόσμο χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το «εγώ κλέφτες δεν ψηφίζω».
 4. Ενώ με τις εκλογές συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, να κάτσει το λάστιχο του αυτοκινήτου του, ξεκινά και παίρνει σβάρνα όλους τους βουλευτές που ξέρει για να τον «κανονίσουν». Αν δε θέλει και καμιά μετάθεση στο στρατό, ή σειρά στο νοσοκομείο…πω πω πω πω…χρυσάφι ο βουλευτής.
 5. Περνά 3-4 ώρες την ημέρα στο facebook αφού είναι ο σύγχρονος κουτσομπολίστικος καφενές. Ρίχνει και κάμποσα likes και νιώθει «φοαρτάς». Αγαπημένο του πόστο το newsfeed που βλέπει την “ημερήσια κίνηση”.
 6. Πάει να φάει στο εστιατόριο και ενώ βλέπει τον τιμοκατάλογο και ξέρει πόσα στοιχίζουν τα πάντα, για να κάμει τον έξυπνο βγάζει και μια φωτογραφία το λογαριασμό και ξεκινά και την στέλνει στα γνωστά sites ισχυριζόμενος ότι τον εξαπάτησαν.
 7. Τα δε γνωστά sites βάζουν τίτλους «ΣΟΚ Πίττα σουβλάκια με πατάτες 10 ευρώ – Κλοπή» ή κανένα «ΣΚΑΝΔΑΛΟ Χρέωσαν το μαχαλλεπί και δεν έβαλαν μέσα παγάκια» και να σου σχόλια απο κάτι έξυπνους, αργόσχολους  «κλέεεεεεεεεεεφτες, απατεώωωωνες, να πεθάνετε, κλείστε τους» και κάτι παρόμοια.
 8. Αγοράζει σχεδόν καθημερινά εφημερίδα και διαβάζει μόνο τα αθλητικά. Αμα τον ρωτήσεις για πολιτική όμως τα ξέρει όλα απ’ εξω και ανακατωτά.
 9. Άμα τον ρωτήσεις πες μου Υπουργούς της κυβέρνησης θα σου πει είναι όλοι άχρηστοι. Άμα τον πιέσεις ξέρει 2-3 και τον Λήο. Άλλους δεν γνωρίζει. Το Λήο μπορεί να τον πει και πρώτο.
 10. Δεν κρατεί να βγάλει τη γυναίκα του για μια νύχτα έξω, αλλά κάνει εισφορά στην ομάδα για να αγοράσει παίχτες.
 11. Πηγαίνει διακοπές στον Πρωταρά ή στην Πάφο και βλέπει φίλους του να πετούν σκουπίδια. Βγάζει φωτογραφία και την βάζει στο Facebook φωνάζοντας ότι οι τοπικές αρχές δεν καθαρίζουν. Αν είναι κανένας «ευσυνείδητος» όταν σηκωθεί θα πάρει το μπουκαλάκι που πέταξε ο ίδιος, αλλά το διπλανό μπουκαλάκι δεν θα το πάρει γιατί δεν το έριξε αυτός.
 12. Φωνάζει για το πόσο ασυνείδητοι είναι οι Κυπραίοι αλλά όταν οδηγεί το αυτοκίνητο, 10 ώρες να περιμένει κάποιος κακόμοιρος να μπει στο κύριο δρόμο δεν τον αφήνει. Επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι ασυνείδητος άμα περάσει δίπλα από το αυτοκίνητο που περιμένει, βλέπει από την άλλη, τάχα πως δεν τον είδε.
 13. Υποστηρίζει στις συζητήσεις τα Κυπριακά προϊόντα και επιχειρήσεις, αλλά τα ψώνια του όλα τα κάνει από το Mall.
 14. Πάει στη Μύκονο και νοικιάζει €400 το δωμάτιο τη νύχτα, αλλά άμα κλείσει σε ξενοδοχείο στη Πάφο και τον χρεώσουν περισσότερα από €200 ουρλιάζει γιατί είναι Κυπράιος και τον κλέβουν. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι για τους Κύπριους έπρεπε να έχει ξεχωριστές τιμές.
 15. Μισά τους αλλοδαπούς αλλά άμα ακούσει για κανένα Ρώσσο που κρατεί λεφτά, θέλει να τον κάμει φίλο για να του δείξει τη Κυπριακή φιλοξενία. Τον γείτονά του όμως που είναι Σλοβάκος δεν του λέει ούτε καλημέρα και ισχυρίζεται ότι πρέπει να τον απελάσουν.
 16. Επιχειρηματολογεί εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά το Σαββατοκυρίακο πάει Κερύνεια και κτυπά και κανένα περίπατο από το καζίνο.
 17. Άμα τον ρωτήσεις τι μουσική απολαμβάνεις η άμεση του απάντηση είναι Αλκίνοο, Χάρις Αλεξίου, αλλά μόνον όταν έρθει η Πάολα για συναυλία τρέχει να αγοράσει εισιτήρια.
 18. Άμα τον ρωτήσεις για εφημερίδες κάνει τον πολύξερο, αλλά μόνο σε sites σκανδαλοθηρικά μπαίνει για να ενημερώνεται.
 19. Όταν κάποιος χρωστά σε όλο τον κόσμο και πάει φυλακή για χρέη, ξεκινούν τα ωραία «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ τον έστειλαν φυλακή»
 20. Ξεκινούν οι έρανοι και άμα τον βγάλουν έξω αυτόν που χρωστούσε στο κόσμο όλο, τότε κάτω από τα posts θα δεις κάτι «ΑΞΙΟΣ, ΜΠΡΑΒΟ, ΕΥΓΕ». Αμα πας να τους πεις και τίποτε σου ξεκινούν “Αυτοί που τρων εκατομμύρια τη γλιτώνουν ας τους πιάσουν αυτούς πρώτα”. Ή κάποιοι άλλοι “έκαμε φόνο τίποτε;” Έτοιμη η ατάκα.

Είναι ώρες ώρες που διερωτάσαι πως καταντήσαμε έτσι σαν κοινωνία. Κανίβαλοι. Επιπόλαιοι. Χωρίς κριτική σκέψη και άποψη. Χωρίς όρεξη μελέτης και αξιολόγησης καταστάσεων. Έτοιμοι να βρίσουμε, να ισοπεδώσουμε. Έτοιμοι να κατασπαράξουμε. Σαν αχόρταγα λιοντάρια που δεν χορταίνουμε από σάρκα. Μαγνητιζόμαστε στους μεγάλους και σκανδαλοθηρικούς τίτλους. Έτοιμοι να πνίξουμε τη μιζέρια μας στο πληκτρολόγιο και στο μίσος. Θεοποιώντας τους λαϊκιστές. Επιτρέποντας στους τίτλους και στις επικεφαλίδες να προκαθορίζουν τι είναι το σωστό και τι το λανθασμένο.

Σπάρτακος