Τα «φούμαρα» των πατριωτών

Ενοχλήθηκαν κάποιοι συμπατριώτες μου, γιατί αρθρογράφησα υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μου. Λες και η επανένωση είναι αμάρτημα και έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος.

Το ακούσαμε και αυτό… «Άλλο η απελευθέρωση και άλλο η επανένωση!».

Διερωτώμαι, ωστόσο, αν δεν επανενωθεί η πατρίδα μου πως θα απελευθερωθεί;

Επίσης, διερωτώμαι τόσα χρόνια πού είχαμε κρυμμένα τα όπλα και τις φουστανέλες;

Τόσα και άλλα τόσα ψηφίσματα, παντιέρες προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάνε στράφι;

Κάποιοι επιλέγουν τον ντόρο και αυτοχρίζονται πατριώτες, αποκαλώντας αυτούς που υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου προδότες. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε.

Η αμάθεια τελικά είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ η ημιμάθεια μπορεί να αποδειχτεί εγκληματική.

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφερθούμε στη 16η Αυγούστου του 1960. Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Το επικυρωθέν σύνταγμα είχε ακραιφνώς δικοινοτικό περιεχόμενο. Άρθρα 199, παρατήματα 3 και επικεντρωμένα όλα στη δικοινοτηκότητα και τα αμφίπλευρα δικαιώματα αρνησικυρίας.

Συνθήκες εγγύησης, με τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης της Τουρκίας. Τουρκοκύπριοι σε όλες τις οργανικές και θεσμικές θέσεις.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος και ένας λαός, που συναποτελείται από δυο κοινότητες. Το κυπριακό κράτος υπάρχει από το 1960. Εκείνο που θα διαφοροποιηθεί, σε περίπτωση λύσης, είναι η πολιτειακή δομή του κυπριακού κράτους, που από ενιαίο θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό.

Δικοινοτικό ήταν το κυπριακό κράτος από το 1960, δικοινοτικό με ομοσπονδιακή δομή θα είναι το κυπριακό κράτος, μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αν κάποιοι δεν θέλουν λύση είναι καιρός να το πουν ξεκάθαρα. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αφήνονται να ξεστομίζουν ανοησίες.

Το ότι υπάρχουν δύο σχολές στο κυπριακό το γνωρίζουμε. Αυτοί που επιθυμούν την επανένωση και όλοι οι άλλοι…οι εκ του ασφαλούς πατριώτες.

Πατριώτης θεωρώ είναι μόνο αυτός, που αγωνίζεται για την επανένωση του τόπου του. Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και τρίχες κατσαρές.

Φήμη