Τα τσιεκκούθκια Χριστόφια θυμίζει το ταμείο ανεξάρτητου φορέα κοινωνικής στήριξης

Έντονες αντιδράσεις κομμάτων για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρονται κονδύλια απο τα ταμεία του κράτους στο ταμείο αλληλεγγύης. Θα χρησιμοποιούνται κατα το δοκούν απο την κυρία προέδρου καταγγέλλουν τα κόμματα και η κοινωνική πολιτική θα εφαρμόζεται αυθαίρετα. Αναιρεί το λόγω ύπαρξης του ταμείου υποστηρίζει η αντιπολίτευση που αντιτίθεται στην προιμοδότηση του ταμείου, απο κρατικά κονδύλια …

Αντιδράσεις από την κατάθεση νομοσχεδίου για ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης υπήρξαν σήμερα από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους που κάνουν λόγο για… πισωγύρισμα στις παλιές εποχές με τα τσεκούθκια του Προεδρικού.    «Καμία σχέση με διαδικασίες αδιαφάνειας του παρελθόντος» απαντά η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επιστρέφουν τα «τσεκούθκια»;  

Τα κόμματα αντιδρούν στην απόφαση ο Φορέας να χρηματοδοτείται από το πάγιο ταμείο του κράτους με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο να επισημαίνει ότι με «απλά λόγια αυτό που εισηγείται η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι το Προεδρικό να έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ‘τσεκούθκια’, όπως θα έλεγε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ».   Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί κάθετα με τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου καθώς θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική του κράτους πρέπει να διεξάγεται μέσω συγκεκριμένων νόμων και κανονισμών και όχι αυθαίρετα κατά τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Προέδρου.

Συνεχίζοντας εξέφρασε φόβους ότι τέτοια διακριτική ευχέρεια θα οδηγήσει σε κακοδιαχείριση και σε πολιτικές σκοπιμότητες, για αυτό, είπε και χαιρετίστηκε η μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του ΕΕΕ, επειδή η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα δημιουργηθεί μητρώο για να ξέρουμε τι παίρνει ο καθένας.   Περαιτέρω, είπε ότι η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αναιρεί τις δεσμεύσεις της και θέλει να δημιουργηθεί ακόμα ένα ταμείο παροχής επιδομάτων κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με άλλα λόγια ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει κάνει το ίδιο πράγμα που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας και τον οποίον τότε κατηγορούσε» κατέληξε.

Νικολαΐδης: «Καταστρατηγείται ο λόγος ύπαρξης του Ταμείου»  

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι άκουσε με έκπληξη την εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας για τον φορέα αλληλεγγύης και για τη δυνατότητα πριμοδότησης του ταμείου με κονδύλια από το πάγιο ταμείο.   Πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται εκ των υστέρων, για να αναιρέσει το λόγο ύπαρξης του ταμείου, που ήταν να ικανοποιεί έκτακτες συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες, για τις οποίες δεν προβλέπεται διαδικασία εκταμίευσης από τα πάγια έξοδα του κράτους.

Περδίκης: Το πρόσχημα της διαφάνειας δεν συγκινεί

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το Κίνημα όταν η Βουλή ψήφιζε το νόμο για τη σύσταση του Φορέα, που τάχα θα είχε συγκεκριμένο στόχο, χωρίς να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά του κράτους.   Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ζητά να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει κονδύλια από το πάγιο ταμείο στο ταμείο αλληλεγγύης της κυρίας Προέδρου, να διευρυνθούν οι δυνατότητες παροχής βοήθειας σε όποιους αποφασίσει το ταμείο του Προέδρου και όπως τα λίγα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από την επιτροπή με επικεφαλής την κυρία Προέδρου.   Λέγοντας πως πρόκειται για συνέχιση της ιστορίας με το ταμείο του Προεδρικού και τη γνωστή υπόθεση με τα προεκλογικά τσεκούθκια, τα οποία προήλθαν από ύποπτη χρηματοδότηση, από συγκεκριμένο επιχειρηματία, ανέφερε ότι το πρόσχημα της διαφάνειας δεν συγκινεί ιδιαίτερα.

Β. Παπαδόπουλος: Σεβαστό αν δεν θέλουν να τροποποιηθεί ο Νόμος  

Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις δημόσια, μέσω του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος τόνισε ότι ο Φορέας, καμία σχέση έχει με διαδικασίες αδιαφάνειας του παρελθόντος και εξέφρασε την άποψη ότι οι αναφορές αυτές γίνονται μόνο λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο Β. Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει ότι, αντίθετα, αποτελεί θεσμοθετημένη νομοθεσία που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή, και με αυστηρούς ελέγχους του κράτους, αφού στην επιτροπή του φορέα προεδρεύει η εκάστοτε σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά Ταμίας είναι ο εκάστοτε Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και μέλη οι εκάστοτε Γενικοί Διευθυντής των Υπουργείων Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού και Υγείας, ενώ οι οικονομικές καταστάσεις του φορέα θα ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή και αντίγραφο των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων θα δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.   «Άρα τα περί αδιαφανών διαδικασιών του παρελθόντος δεν ευσταθούν και είναι εις γνώση των όσων προσπάθησαν σήμερα να παρουσιάσουν μια διαφορετική κατάσταση, αφού οι ίδιοι ψήφισαν τη σχετική νομοθεσία» είπε.