Τα τηλεψώνια της τηλεπολιτικής τηλεαερίζουν

Tηλε-οντολογίες: ο τρόπος του «είναι», και «απείναι» της πωλητικής τηλεόρασης.
«Είμαι live;», ρωτούσε με αγωνία για ύπαρξη, ραδιοτηλεοπτική ύπαρξη, «στον αέρα;», η τηλεφωνώσα ακροάτρια τηλεοπτικής εκπομπής. Και σαν «αέρας», αερικό, περίπου, όπως είναι το ίδιο το μέσο.

Ας μην ανησυχούσε, η καλή κυρά. Ήταν «live», πάντως πιο ζωντανή από τον παραγωγό του θαυμασίου, ιστορικού περίπου προγράμματος «gardener’s hour» στο ραδιόφωνο του ποιοτικού RADIO 4 του BBC. O παραγωγός του ιστορικού πια προγράμματος είχε ο ίδιος περάσει στην ιστορία, αποβιώσας αιφνιδίως το.

Η θείτσα όμως συνέχισε για ένα μήνα να μεταδίδει τα προγράμματα που είχε ηχογραφήσει ο θανών, μετατρέποντας το πρόγραμμα μνημείο προσκύνημα για τους φανατικούς φίλους του προγράμματος, που συνέρρεαν στα ραδιοκύματα να αποτίνουν τον φόρο τιμής στον παλαιό φίλο κηπουρό και καλλιεργητή της αγάπης τους για το χώμα που του τον έφερνε κοντά τους κάθε απόγευμα, αλλά που τώρα τους τον είχε θλιβερά στερήσει.

O σύμβουλος κηπουρός αγαπούσε την φύση, και την αλήθεια της δικής του φύσης έφερνε στους ακροατές του κηπουρούς, που τόσο τον αγάπησαν.

Live, λοιπόν; Α, ναι. Και πιο «live» από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που η πρωινή φανατική της φίλη μετέδιδε τις καλημέρες της θανούσης, εδώ και χρόνια εκλιπούσης, σαν διαφήμιση για την ραδιοφωνική βαρύτητα του ελαφροίσκιωτου προγράμματός της: «Καλή μέρα σας, είμαι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, να παρακολουθείτε πάντα το πρόγραμμα της Χ». Σε σύνδεση με το υπερπέραν….

Σκέψεις, αυτές καθώς, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές και θα βλέπετε όλο και πιο αθρόους τους σαλίγκαρους της υάλινης βοσκής βουλευτές να βρίσκουν κάθε αφορμή, καλή ή κακή δεν ενοχλεί, για να απασχολήσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, της υάλινης κοινωνίας μας που, δεν πρόλαβε να σπάσει ο λαϊκός μας βάρδος. Για την αναγνωσιμότητα όλα, το είχε ανοήτως κατά το έθος και ήθος του ομολογήσει, από αέρος, στις προηγούμενες εκλογές εμποροθεολόγος υποψήφιος βουλευτής.

Θα θυμηθεί τις προκλητικές του δηλώσεις άλλος βουλευτής, πχ ότι υπήρξε πελάτης ιερόδουλων, θα τρώει αμπελοπούλια λαθροθηρίας άλλος… «νομοθέτης», τις επιδοτημένες ακριβές της κομμώσεις άλλη βουλευτής, τις σκηνές χαμαιτυπείου των τσακωμών τους στην βουλή άλλοι βουλευτές του δικομματισμού μας…

Θα αγωνιά για τον άρτο του ο λαός που πληρώνει την ανισοκατανομή των συνεπειών της κρίσης που φροντίζουν νομοθετικά οι εκπρόσωποί του, εξαγοράζοντας τον πολιτικό τους χρόνο, θα φροντίζουν πια να ταΐζουν με τα ανόητα καμώματά τους τα δημόσια θεάματα οι πολιτικοί. Από αυτά κερδαίνοντας, αέρα ταΐζοντας κι από τον αέρα τρώγοντας. Αερολογούντες και γενικώς, τίποτε περισσότερο και τίποτε ευοσμώτερον, τον δημόσιο μας χώρο… αερίζοντες!

Τίτος Χριστοδούλου