Τα σενάρια της επομένης μέρας – Θα ξαναστηθούν κάλπες;

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών στην Ελλάδα, θα είναι με μικρή διαφορά είτε ο Αλέξης Τσίπρας, είτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τα σενάρια για την Ελλάδα του αύριο όμως τρομάζουν, καθώς είναι πολύ πιθανό η χώρα να εισέλθει σε μια μεγάλη περίοδο ακυβερνησίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος και τις προσπάθειες που θα καταβληθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι έξι.

1- Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

2- Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Επίσης αδύνατο καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη βουλή.

3- Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης απίθανο αφού η προηγούμενη κυβέρνηση με πλειοψηφία ‘’έπεσε’’ και ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την βουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου.

4- Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ με εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα.
Δηλαδή σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.
Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο.
Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

5- Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία
Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.
Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

6- Επανάληψη των εκλογών
Το πιο τραγικό σενάριο το οποίο όμως, συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες και ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος. Επισημαίνουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη υπαινιχθεί ότι θα επιρρίψει τις ευθύνες για μία ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αν ”απαιτήσουν” να συνυπάρξουν στην επόμενη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Κρατίνος