Τα παχύσαρκα παιδιά στον παππού και τη γιαγιά

Έτοιμο φαγητό, καθιστική ζωή και ανύπαρκτη γονική φροντίδα, έκανε μεγάλη μερίδα παιδιών να «φουσκώνει» επικίνδυνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη, επιδημιολογική έρευνα, το ποσοστό της παχυσαρκίας στην Κύπρο είναι τραγικό και έχει προσλάβει επιδημικές διαστάσεις. Την ίδια ώρα αποτελεί και έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για χρόνιες και μεταβολικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, μόνο ποσοστό 29,6% των Κυπρίων ηλικίας από 20 – 80 χρόνων δηλαδή τρεις στους δέκα, περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους.

Σχεδόν τέσσερεις στους δέκα, ποσοστό 36,1% περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και σχεδόν τρεις στους δέκα, ποσοστό 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Αθήνα και περιλάμβανε την εξέταση χιλίων ατόμων, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Το 2,1% των αντρών είναι λιποβαρείς, 22,2% των αντρών έχουν φυσιολογικό βάρος, 10,5% των γυναικών είναι λιποβαρείς, 36,6% των γυναικών έχουν φυσιολογικό βάρος, 46,9% των ανδρών είναι υπέρβαροι, 26% των γυναικών είναι υπέρβαροι, 28.8% των αντρών παχύσαρκοι ,26.9% των γυναικών είναι παχύσαρκοι .

Στην ερώτηση πόσο συχνά τρώνε εκτός σπιτιού (εστιατόριο, take-away, fast food) 1,9% απάντησε ποτέ, 16,6% λίγες φορές τον χρόνο, 25,3% 2-3 φορές το μήνα 28,7% μια φορά την εβδομάδα 22,9% 2 – 3 φορές την εβδομάδα 4,6% καθημερινά.

Τι φταίει; Μα κατά 99% οι γονείς και οι γονείς τους (παππούδες και γιαγιάδες).
Κατ’ αρχήν δε σημαίνει ότι αν οι γονείς είναι αδύνατοι, αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει και το ιδανικό σωματικό βάρος του παιδιού τους.

Ακόμη όμως και να υπάρχει «γενετική προδιάθεση», είναι στο χέρι των γονιών να φτιάξουν ή όχι ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για παραπανίσια κιλά.

Οι όροι υπέρβαρος και παχύσαρκος εκφράζουν διαφορετικές διαβαθμίσεις του ίδιου προβλήματος, ωστόσο δεν είναι όλα τα παιδιά με κάποια παραπανίσια κιλά υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας συμβάλλει ένας συνδυασμός κατανάλωσης τροφών με μεγάλο θερμιδικό περιεχόμενο, όπως τσιπς, μπισκότα, σοκολάτες, σφολιατοειδή, χυμοί, σακχαρούχα αναψυκτικά και τα περισσότερα προϊόντα ταχυφαγείων και ψητοπωλείων.

Επίσης, η αντικατάσταση του καθημερινού παιχνιδιού από το διάβασμα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια που αποθηκεύουν αντί να καίνε λίπος
Ποιοι ευθύνονται; Μα πρωτίστως εμείς, οι γονείς.

Οι ενήλικοι της οικογένειας είναι αυτοί που κάνουν τα ψώνια και είναι υπεύθυνοι για τις παχυντικές τροφές που υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι.

Οι παππούδες και γιαγιάδες φέρουν το ίδιο αν όχι και μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Κάνουμε το λάθος να χρησιμοποιούμε τα γλυκά ως ανταμοιβή κάποιας συμπεριφοράς.

Επίσης κυρίως οι γιαγιάδες και παππούδες επειδή φοβούνται ότι το παιδί «είναι αδύνατο», ή «δεν έφαγε το φαγητό του», επιτρέπουν στα παιδιά που δεν έφαγαν ένα υγιεινό κυρίως γεύμα, να «βόσκουν» τρώγοντας οτιδήποτε ανθυγιεινό μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα, το οποίο επίσης δε θα φάνε, έχοντας χορτάσει ενδιάμεσα με διατροφικά «σκουπίδια».

Δεν θα μιλήσω για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία στα παιδιά, νομίζω ότι είναι το μόνο που γνωρίζουμε πολύ καλά.

Μόδα της εποχής είναι οι πολλές ώρες ενασχόλησης με το κομπιούτερ, ή η θέαση τηλεόρασης. Και τα δύο προάγουν τη σωματική ακινησία και απομονώνουν το παιδί από τον περίγυρό του.

Επίσης, τα παιδιά που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση το κάνουν από ανία. Γι’ αυτό και δεν σταματούν το φαγητό με το ερέθισμα του κορεσμού.
Εμάς μας βολεύει αυτό; Δυστυχώς ναι και το επιτρέπουμε…

Δυστυχώς ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και μας βολεύει να δίνουμε ότι να ‘ναι στα παιδιά αρκεί να μην μας «ενοχλούν» όταν επιστρέφουμε από τις εργασίες μας.

Δυστυχώς, ελλείψει χρόνου, μετατρέψαμε τα παιδιά μας σε μικρές μπάλες αφού το έτοιμο φαγητό είναι σίγουρο ότι θα το φάει, δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε και γλιτώνουμε με μερικά ευρώ.

Οι παππούδες και γιαγιάδες, οι γονείς μας δηλαδή δεν μας έμαθαν έτσι, εμείς όμως, μάθαμε και τους παππούδες και γιαγιάδες μας έτσι!

Κρατίνος