Ταπεινά συγγνώμες για ακόμη 41 χρόνια

Οι προσδοκίες μετουσιώθηκαν στην πράξη. Η είδηση οτι βρέθηκαν οστά στο σημείο ταφής του Νοράτλας, προκάλεσε ρίγη αλλά και δάκρυα. Άλλο να το περιμένεις κι άλλο να συμβαίνει.

Η ιστορία ξυπνά ξανά και ξανά με τις Αχίλλειους πτέρνες της. Δεν επιτρέπει να αφεθούν εκκρεμότητες και ξυπνά τις τραγικές μνήμες.

Τελικά όπως όλα δείχνουν τα 19 παλικάρια εκεί στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο όνομα της ελευθερίας, στο όνομα της πατρίδας. Σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.

Και 41 χρόνια μετά γραμματείς και φαρισαίοι εκπλήσσονται από την ανακάλυψη.
Εσείς που γνωρίζατε όλα αυτά τα χρόνια, οφείλετε πολλές συγγνώμες πρώτα στα 19 παλικάρια και έπειτα στους συγγενείς των.

Που τόσα χρόνια ζούσαν με την προσμονή. Ζούσαν στο περίμενε για ένα σημάδι, ένα μήνυμα. Μια πληροφόρηση έστω. Και σήμερα η προσμονή αυτή, γιγαντώνεται, ανοίγει τις ανεπούλωτες πληγές και πλησιάζει την κάθαρση που δεν είναι άλλη από την ταφή των οστών, όπως αρμόζει σε αυτούς που έγιναν θυσία τη μαύρη εκείνη μέρα του Ιούλη το 74′.

Το βέβαιο είναι πως θα παραστούν όλοι με τα καλοσιδερωμένα κουστούμια τους στις κηδείες των οστών, που μακάρι να βρεθούν όλα. Μια συγνώμη δεν είναι αρκετή. Κρατήθηκε κλειστό ένα τόσο τραγικό κεφάλαιο για τόσα χρόνια.

Για ακόμα 41 χρόνια θα πρέπει να τους ζητάτε συγγνώμες. Που τους αφήσατε θαμμένους εκεί. Που τους πατούσατε για χρόνια και κάνατε Δεήσεις για την τύχη τους, πάνω από τα κεφάλια τους. Ταπεινά συγνώμη να τους ζητήσετε.

Χάρυβδη