Τέλος στο εμπάργκο: Η Κύπρος μπορεί να αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ

Έπειτα από καθυστέρηση ενός μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σε νόμο του κράτους τον ετήσιο προϋπολογισμό για την Άμυνα, ύψους 607 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τελετή της υπογραφής έλαβε χώρα την Τετάρτη, παραμονή της Εορτής των Ευχαριστιών.

Ο νόμος περιλαμβάνει για πρώτη φορά πρόνοια, που προτάθηκε από τους βουλευτές Σιτσιλίνε και Μπιλιράκη, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την πώληση στην Κύπρο αμυντικού υλικού αμερικανικής κατασκευής, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας βεβαιώσουν με έκθεση το Κογκρέσο ότι είναι απαραίτητα αναγκαίο για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Εξαιτίας του εμπάργκο όπλων, απαγορευόταν η πώληση και μεταφορά όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Κύπρο. Οι βουλευτές Σιτσιλίνε και Μπιλιράκης και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, με τις τροπολογίες που παρουσίασαν στη Βουλή και στη Γερουσία αντίστοιχα, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για αναχρονισμό που δεν αντανακλά στη σημερινή αναβαθμισμένη σχέση Κύπρου – ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι.

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, ως αποτέλεσμα των κοινών ναυτικών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να ενισχύσουν το λιμενικό της Κύπρου με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, κάτι που έχουν τη δυνατότητα να πράξουν τώρα, μετά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας.

Τη συμπερίληψη της τροπολογίας για την Κύπρο στο νόμο για την `Αμυνα χαιρέτισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Εντι Ζεμενίδης, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα στην αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Η επανεκτίμηση του εμπάργκο όπλων που απαιτείται από τον παρόντα νόμο, ελπίζουμε ότι θα διορθώσει το παράλογο στάτους κβο, βάσει του οποίου η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατέχει την Κύπρο με αμερικανικά όπλα, αλλά η Κύπρος πρέπει να στρέφεται αλλού για να αγοράσει αμυντικά όπλα. Επιλύοντάς το θα επιτραπεί στην Κύπρο να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο ως πρώτη γραμμή στην υποδομή ασφαλείας της Δύσης».

Τα δύο νομοθετικά σώματα είχαν ψηφίσει δύο χωριστά κείμενα του νόμου τον Ιούλιο, ωστόσο για άλλους λόγους μέχρις ότου δημιουργηθεί ενιαίο κείμενο της Βουλής – Γερουσίας, που θα δεχόταν να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Ομπάμα, απαιτήθηκαν κάποιοι μήνες. Ο νόμος καθιερώνει μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις των στρατιωτικών μετά το 2018, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει γλωσσικό που αποθαρρύνει τον πρόεδρο Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο.