Τέλος στην αγωνία – Βγήκαν τα αποτέλεσματα για ΑΕΙ και ΤΕΙ Ελλάδας

Στις 10:00 πήρε τέλος η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από αυτή την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Λόγω υπερφόρτωσης της σελίδας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας παρατηρούνται προβλήματα στη φόρτωση της σελίδας.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών  πανεπιστημίων.

Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί, πάντως, που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής.

Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Τετάρτης.

Επίσης σήμερα στις 10 πμ ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. Και αυτά τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι Κύπριοι υποψήφιοι

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου υπάρχει banner το οποίο παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οποία η ώρα 10 ανακοινώνονται και αναρτούνται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Τέρψα Κωνσταντινίδου, προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα τους ξεχωριστά ο καθένας.

Όπως είπε, ο κάθε υποψήφιους για να δει αν έχει περάσει ή όχι θα πρέπει να πληκτρολογήσει τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό της αίτησης που υπέβαλε για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, και συγκεκριμένα, θα πληκτρολογήσει τα τέσσερα πρώτα στοιχεία που είναι κοινά για όλους τους Κύπριους, δηλαδή το 1571, και ύστερα τα ψηφία που υπάρχουν για την κάθε αίτηση ξεχωριστά, και μετά θα πληκτρολογήσει τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών του στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κωνσταντινίδου είπε ότι αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να έχουν τον ακριβή αριθμών θέσεων που εξασφάλισαν Κύπριοι υποψήφιοι. «Μετά όταν θα μας στείλουν τους καταλόγους θα δούμε πόσες θέσεις έχουμε εξασφαλίσει», κατέληξε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Για την Επιλογή 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ(Ημερήσια):  
1. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ(Εσπερινά):
2. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2014:
3. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2014_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2013:
4. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2013_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  ΕΠΑΛΑ(Ημερήσια):
5. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  ΕΠΑΛΑ(Εσπερινά):
6. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  10% ΕΠΑΛΑ 2014:
7. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 10% ΕΠΑΛΑ 2013:
8. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2013_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  Αλλογενών (Ευρωπαϊκής Ένωσης):
9. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ(ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή  Αλλογενών(Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης)
10. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ(ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2015.xls