Τέλος εποχής για κέρματα και χαρτονομίσματα;

Υπάρχουν μερικά πράγματα μέσα στο γενικότερο κομφούζιο, που εισβάλουν ήσυχα, σαν επαγγελματίες κλέφτες στις ζωές μας, την ώρα που κοιμόμαστε.

Δεν θα πάρουμε χαμπάρι την εισβολή, παρά μόνο όταν ξυπνήσουμε το πρωί κι ανακαλύψουμε ότι στο σπίτι μας, έχει γίνει άγριο πλιάτσικο κι εμείς ονειρευόμασταν…

Ίσως το καλύτερο πλιάτσικο από όλα θα γίνει, όταν ανακαλύψουμε ότι με διάφορους νόμους που έχουν περάσει και ψηφίσει, στο πορτοφόλι μας -όχι απλά δεν θα υπάρχει χρήμα- αλλά θα επιτρέπεται μόνο να υπάρχει πλαστικούρα. Κάρτες πλατινέ, χρυσές, ασημένιες, ροζ, πολύχρωμες ή με λουλουδάκια, που θα πρέπει με αυτές και μόνο με αυτές, να εξυπηρετούμε τις βασικές (και μη) ανάγκες μας.

Πρωί – πρωί πληροφορήθηκα την επιδίωξη διαφόρων χωρών, ευρωπαϊκών και μη, για δημιουργία μιας οικονομίας άνευ χρημάτων και την κατάργηση της μέχρι πρότινος συνήθειας να πληρώνουμε μόνο με μετρητά.

Στην γειτονική μας Ελλάδα, εντός Νοεμβρίου θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι όλες οι νέες επιχειρήσεις, που θα συσταθούν από το 2016 θα μπορούν συναλλάσσονται αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ το υποχρεωτικό καθεστώς θα ισχύσει και για δεκάδες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία έχει μείνει εκτός ευρωζώνης, προτείνει με τη σειρά της να καταργηθεί η υποχρέωση, που έχει επιβληθεί σε καταστήματα, να δέχονται πληρωμές σε μετρητά και ζητά όπως ψηφιστεί το μέτρο από το κοινοβούλιο, ώστε να απαλλαχθεί η οικονομία από το χρήμα.

Να σημειώσουμε ότι το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε Σουηδία και Φιλανδία, ενώ επιδιώκεται να επιβληθεί και σε χώρες όπως τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ισραήλ.

Στην Κύπρο, ευτυχώς, ακόμα δεν έχει τεθεί καν προς συζήτηση το θέμα, το οποίο δεν νομίζω να έχει περάσει καν από το μυαλό των αρμοδίων. Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί είμαι σίγουρη ότι μετά από την Ελλάδα, θα ακολουθήσουμε και εμείς.

Και λέω, ευτυχώς, γιατί διαπιστώνω ότι οδηγούμαστε σε μια αχρήματη κοινωνία, με μοναδική κατεύθυνση την υποδούλωση και την ηλεκτρονική φυλακή μας.

Νομίζω πως οι λόγοι της φοροδιαφυγής και η εξοικονόμηση χρημάτων που προτάσσουν είναι εντελώς προσχηματικοί, αφού στην ουσία θα μας αφαιρεί το δικαίωμα να ορίζουμε όπως επιθυμούμε τα χρήματά μας, τον ιδρώτα των κόπων μιας ζωής.

Επιπλέον, μας αφήνει εκτεθειμένους σε κάθε ηλεκτρονική υποκλοπή. Θα συγκεντρώνει στοιχεία των καταναλωτικών συνηθειών μας, χωρίς εμείς να το επιθυμούμε και θα μας ταυτοποιεί με μια κάρτα και ένα επιπλέον αριθμό κλειδί.

Θα στερούμαστε του δημοκρατικού δικαιώματός μας να συναλλασσόμαστε, επιβάλλοντας μας μια κάρτα, που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε εάν δεν την έχουμε.

Και τελικά θα μας επιβάλλεται κυριολεκτικά χωρίς την θέλησή μας να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τρόπο συναλλαγής, τρόπο καταναλωτικής συμπεριφοράς, εξυπηρετώντας στο τέλος ποιόν;

Πάντως όχι τον Κύπριο πολίτη.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως η αχρήματη κοινωνία δεν θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και θεωρώ ότι αυτό θα λειτουργήσει όπως τις χειροπέδες ή τη θηλιά που θα περαστεί στο λαιμό μας, με μοναδικό σκοπό να μας πνίξει.

Επιστώ την προσοχή! Άλλο να υπάρχει προαιρετικά το δικαίωμα χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος και άλλο ντε και καλά να σου το επιβάλλουν ως μοναδικό μέσο συναλλαγής.

Γιατί η υποχρεωτική επιβολή του πλαστικού χρήματος για μένα μεταφράζεται ως το απόλυτο φακέλωμα. Η κάθοδος του Μεγάλου Αδελφού (Big Brother), μέσω του οποίου κάθε λογής ελιτιστής, θα σε καθιστά ως ένα απόλυτα ελεγχόμενο γρανάζι.

Φήμη