Σ. Χάσικος: “Ποιος δεν θέλει μείωση φορολογιών; Το κράτος όμως αντέχει;”

Όλοι θέλουν μείωση της φορολογία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είπε πως το θέμα είναι αν τα οικονομικά του κράτους μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις και δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε άλλες περιπέτειες.

Κληθείς, στο περιθώριο της ημερίδας, που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να σχολιάσεις τι πιέσεις που ασκήθηκαν από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ στο θέμα της μείωσης αυτής της φορολογίας των ακινήτων για το 2015 , ο κ. Χάσικος είπε: «Και ποιος δεν θέλει μείωση φορολογιών; Το θέμα είναι αν τα οικονομικά του κράτους μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις και να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε άλλες περιπέτειες. Μέχρι σήμερα, καλά πάμε, γιατί ακριβώς διαχειριζόμαστε ‘νούσιμα’ τα δημόσια οικονομικά».

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί για να γνωρίζει έγκαιρα ο πολίτης πάνω σε ποια βάση θα πληρώσει, για προσθέσει ότι η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη, με την έννοια ότι το χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε για ενστάσεις και διορθώσεις λαθών ήταν συγκεκριμένο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. «Άρα», είπε, «είχαν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να καθοριστεί ξανά το ποσοστό πάνω στη φορολογία. Σήμερα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με το Νόμο που ψήφισε η Βουλή, τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Εσωτερικών) θα συζητήσουν ξανά το θέμα, σε μια προσπάθεια κανένας να μην πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωσε πέρσι. Αυτό είναι δεδομένο».

Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί αυτό το ποσό, δεν μπορώ να το γνωρίζω τώρα». Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί το Κτηματολόγιο τις 2000 περίπου αιτήσεις που έχει ενώπιον του για διόρθωση λάθους, σε ό,τι αφορά τις επανεκτιμήσεις, ο κ. Χάσικος είπε πως «για τις διορθώσεις λάθους τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού για παράδειγμα, αν το κτηματολόγιο προέβη σε εκτίμηση ενός χώρου που είναι άδειος και εκ λάθους σημείωσε ότι μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει και πολυκατοικία, αυτό είναι εύκολο να διορθωθεί».

«Αφαιρείται το κτήριο, μένει η γη και γίνεται η εκτίμηση. Επίσης, το Κτηματολόγιο, αυτεπάγγελτα, αναθεωρεί τις αξίες σε ολόκληρες περιφέρειες, ορεινές για παράδειγμα, όπως είναι η περιοχή Τηλλυρίας αλλά και στην ευρύτερη Λευκωσία. Πολλοί που αιτούνται διόρθωσης, εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, κατά τρόπο μαζικό θα αναθεωρούνται τα λάθη», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ