Σώστε αυτούς που κάποτε σας έσωσαν – Είναι βιώσιμο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Πολλά τα λάθη, αμέτρητες οι παραλείψεις και ανυπολόγιστα τα κακώς κείμενα που τεκταίνονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ωστόσο, η έντονη επιθυμία και η αποφασιστικότητα των κομμάτων να ρυθμίσουν νομοθετικά το θέμα των αναξιοπαθούντων οφειλετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, απαιτούν την επιβράβευση και το χειροκρότημα από την δεινοπαθούσα κοινωνία, λόγω οικονομικής κρίσης.

Δυο είναι μέχρι στιγμής οι προτάσεις νόμου που έχουν υποβληθεί και συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και προέρχονται από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ.

Το γεγονός, ανάγκασε την κυβέρνηση να εξαγγείλει τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή θεσμοθετημένες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο, σε ισόποσες δόσεις.

Τα πορίσματα της μελέτης, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα καταδείξουν και το ποιοι και με ποια κριτήρια θα δικαιούνται να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Διαφάνεια, ανεξαρτησία και σοβαρότητα, είναι τα συστατικά που απαιτούνται για τη διενέργεια μιας αξιόπιστης και δίκαιης μελέτης, που θα δώσει ελπίδα σε χιλιάδες άνεργους και δυσπραγούντες οικογενειάρχες που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα “κάγκελα”, για χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού.

Ας μην ξεχνάμε οτι τον καιρό των παχέων αγελάδων, αυτοί γέμιζαν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παρείχαν τη δυνατότητα στις εκάστοτε κυβερνήσεις, να λαμβάνουν από τα αποθεματικά, εκατομμύρια ευρώ ως δανεικά και αγύριστα.