Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα εν αναμονή του γεύματος εργασίας των 28

Οι διαβουλεύσεις των 28 με την Τουρκία έχουν περάσει σε μια φάση ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε τεχνοκράτες και διπλωμάτες των δύο πλευρών, με κεντρικό ρόλο να δίδεται στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μ.Σέλμαγιερ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Συμβουλίου, οι 28 προτίθενται να συνέλθουν και πάλι για ένα γεύμα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα καταλήξουν οι προτάσεις που διαμορφώνουν οι διπλωμάτες των δύο πλευρών. Προηγουμένως, αναφέρει η ίδια πηγή, θα πρέπει να έχει δώσει το τελικό “ΟΚ” ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε γενικές γραμμές η συζήτηση χαρακτηρίζεται δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. “Η τουρκική πλευρά έχει προσέλθει με τη βούληση να κλείσει μια συμφωνία και όχι να τορπιλίσει τη διαδικασία”, σχολιάζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμα σαφές, αν η συνάντηση των τριών προέδρων (Ρούτε, Τουσκ, Γιούνκερ) θα επαναληφθεί, ή θα ξεκινήσει κατευθείαν το γεύμα εργασίας.