Σύνοδος κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Λευκωσία με ψηλές προσδοκίες

Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η προώθηση των οικονομικών τριμερών σχέσεων σε θέματα ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, θα καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, με την οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τρεις τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την τριμερή συνάντηση, σημειώνοντας πως υπάρχουν κοινές έγνοιες και κοινές ανησυχίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ από πλευράς Κύπρου, θα συμμετέχουν στην τριμερή οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών.

Με την άφιξη του Αιγύπτιου προέδρου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου Σίσι την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η τελετή επίσημης υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Σίσι, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμή τους ο πρόεδρος Αναστασιάδης.