Σύλληψη παππού για ένα κομμάτι ψωμί…

Η αστυνομία, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και κατόπιν πληροφοριών, συνέλαβε άκρως «επικίνδυνο» παππού, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σε σχέση με δύο υποθέσεις ένοπλης ληστείας σε φούρνο.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τη σύλληψη 78χρονου, πριν από μερικές μέρες στη Λάρνακα, ο οποίος, εισήλθε σε δύο αρτοποιεία και παραδέχτηκε τη διάπραξη του αδικήματος της ένοπλης ληστείας , ενώ σε έρευνα που έγινε στην οικία του, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια δύο ομοιώματα πιστολιού!

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας που πραγματοποιεί τις εξετάσεις, βρίσκεται στη κυριολεξία προ ενός μεγάλου διλήμματος.

Να στείλει στη φυλακή τον παππού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απόλυτα συνεπής μέχρι και πριν από τρία χρόνια σε όλες τις υποχρεώσεις του, ή να δει την υπόθεση κάπως διαφορετικά, δηλαδή με πολλά ελαφρυντικά.

Μπορεί για την έννομη τάξη να μην αποτελεί ελαφρυντικό, όταν ένας παππούς σε κατάσταση απελπισίας, αναγκάζεται διότι κανείς δεν θα το έκανε για «χάζι», να πάρει δύο ομοιώματα πιστολιών και να κάνει ληστεία σε …φούρνους!

Για όλους εμάς όμως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά διότι όταν ένας παππούς, αντί να παίρνει βόλτα τα εγγόνια του κάνει ληστείες, κάτι άλλο φταίει και όχι ο ηλικιωμένος.

Δηλαδή τι οδήγησε τον παππού στη ληστεία και μάλιστα σε φούρνο;

Μήπως δεν είχε να φάει;

Μήπως η σύνταξή του δεν έφτανε για μια αξιοπρεπή ζωή;

Μήπως η ίδια η πολιτεία, τώρα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, έπρεπε να αντεμείβει καλύτερα τον παππού για όλα όσα πρόσφερε στην κοινωνία, αλλά και με τις φορολογίες που πλήρωσε στο κράτος;

Μήπως η ίδια η πολιτεία τον οδήγησε στην αποτρόπαια και μάλιστα επαναλαμβανόμενη κατακριτέα πράξη;

Λέτε ο παππούς να ξύπνησε το πρωί, να μην είχε τι να κάνει για να περάσει η ώρα του και να είπε, ”ας πάω στο φούρνο να κάνω μια ληστεία” ;

Υπάρχουν χιλιάδες ερωτήματα αλλά, έχω την άποψη πως ίσως μεγαλύτερη ευθύνη από τον ίδιο τον 78χρονο δράστη να φέρει η πολιτεία, η οποία, μπορεί με τη συμπεριφορά της προς εκείνον, να «όπλισε» το χέρι του με τα ομοιώματα πιστολιών και τον οδήγησε στις ληστείες.

Ένα κράτος κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, σίγουρα πρέπει να συμπεριφέρεται στους απόμαχους της ζωής όπως τους αρμόζει, γι’ αυτό η συγκεκριμένη υπόθεση, χρήζει πολύ μα πολύ ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Κρατίνος