ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να καταργηθούν η μεταφορά του Αγίου Φωτός και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

Αντίθετοι στην μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα, καθώς και των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους παρουσιάζονται με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές προτείνουν την κατάργηση των συγκεκριμένων “οπισθοδρομικών” εθίμων “που δύσκολα συναντάς ακόμα και σε θεοκρατικά κράτη”, ζητώντας παράλληλα την ενημέρωση της Βουλής για αυτές τις “περιττές δαπάνες” που δεν διευκολύνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

“Η μακροχρόνια οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους περισσότερους συμπολίτες μας να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες, πολλές φορές, υποχρεώσεις τους”, αναφέρουν.

“Στο βαθμό που ο περιορισμός αυτός αντανακλά αποφάσεις του κράτους για περικοπή δαπανών αλλά και μισθών, συντάξεων κλπ, οφείλει και το κράτος στο πλαίσιο αυτής της βαθιάς κρίσης, να ιεραρχεί διαφορετικά τις προτεραιότητές του,περιορίζοντας τις ελαστικές δαπάνες, ώστε να ανταποκρίνεται στις δύσκολες οικονομικές απαιτήσεις της εποχής”, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο της αντίθεσής του με την πάγια ακολουθούμενη τακτική βρίσκονται οι μεγάλες οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται για τα συγκεκριμένα έθιμα.

“Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου Φωτός» και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους και με έξοδα του Ελληνικού κράτους δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση. Πρόκειται για μια όψιμη και αποκλειστικά ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία που δύσκολα απαντάται ακόμη και σε θεοκρατικά κράτη”.

Την ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εθνικής ‘Αμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, υπογράφουν οι βουλευτές Γεράσιμος Μπαλαούρας, Φωτεινή Βάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαϊα Κυρίτση, Στέφανος Σαμοϊλης και Μερόπη Τζούφη.