Συρία: Εκεχειρία με το δάχτυλο στην σκανδάλη

Οι Κούρδοι της Συρίας ατενίζουν οπτικά πλέον την “πρωτεύουσα” του “Ισλαμικού Χαλιφάτου” Ράκκα μετά την κατάληψη της πόλης Shadadi φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους ισλαμιστές του ISIS.
Στην Συρία έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα μια εκκεχειρία όμως που δνε ισχύει παντού και κυρίως όχι για όλους με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις στα πεδία των μαχών που μπορεί να αποβούν καθοριστικές με την επανέναρξη των εχθροπραξιών (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο).
Έτσι ο συριακός Στρατός προχωρόντας σε επιθετικές ενέργειες κατά των ισλαμιστών του ISIS και της Αλ Νούσρα, τους οποίους εξαιρεί από την εκκεχειρία (και πρακτικά αποτελούν το 70% του συνόλου των ισλαμιστών που πολεμούν στην Συρία), στην πόλη Hammam την οποία και κατέλαβε συνεπικουρούμενος από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς, μαχητές της Χεζμπολάχ και Ιρανούς Αl Quds, μπόρεσε να θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο της Sheikh Hilal-Ithriyah που οδηγεί στο Χαλέπι και είναι απαραίτητος για να εφοδιάζονται τα κυβερνητικά στρατεύματα στην ομώνυμη επαρχία.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η εκκεχειρία θα εφαρμοστεί στις ζώνες της βόρειας Hama, στην Dara’a, στα οροπέδια Al-Ghaab στην βόρεια Homs, και στο ανατολικό Qalamoun.
Σύμφωνα με τις συριακές πηγές οι μάχες στο Χαλέπι θα συνεχιστούν καθώς εκεί δρουν αποκλειστικά μόνο το ΙSIS και η Αλ Νούσρα (ενώ και η Τζέις Αλ Σιγκούρ που χρηματοδοτείται από την Άγκυρα δεν θεωρούνται και τα καλύτερα παιδιά).
Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν και στην επαρχία της Λαττάκια καθώς οι ισλαμιστές υπολογίζεται ότι κατέχουν ακόμα μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα
Πάντως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί η εκκχειρία και στις υπόλοιπες ζώνες καθώς θεωρείται βέβαιο και το γνωρίζουν καλά και οι Αμερικανοί ότι σε κάθε στρατόπεδο “επαναστατών” υπάρχουν μαχητές των Αλ Νούσρα και ISIS κάτι που επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περιοχή της Al-Quneitra και της Dara όπου βρίσκεται υπό την κατοχή του λεγόμενου Free Syrian Army (FSA) control.
Αυτό που όμως πραγματικά κλόνισε το ISIS είναι η προέλαση των Κούρδων του YPG και ενός κουρδόφωνου αμερικανοκίνητου μορφώματος, του Syrian Democratic Forces (SDF) προς την Ράκκα.
Η ανακατάληψη της πόλεως Shadadi επιτρέπει στους Κούρδους να βρίσκονται πλέον σε απόσταση βολή από την ισλαμική “πρωτεύουσα”. Η πόλη Shadadi βρίσκεται στα ανατολικά της Ράκκα.

Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία της κατάληψης της πόλης της Shadadi κόπηκε εντελώς η γραμμή Raqqa και Mosul ενώ πλέον οι πετρελαιπηγές της Ράκκα βρίσκονται σε απόσταση “βολής”

Το ISIS επεχείρησε να ανακαταλάβει την πόλη αλλά απωθήθηκε με βαριές απώλειες.

Ο “υπουργός Αμύνης” των Κούρδων της Συρίας Abdulkarim Sarokhan, δήλωσε ότι το YPG είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει την πολιορκία της  Raqqa.

Σημειώνεται ότι σον δρόμο Ράκκας-Χαλεπίου ήδη προελαύνει και η 555η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του συριακού Στρατού που σημαίνε ότι η Ράκκα απειλείται ήδη από δύο πλευρές.

Όμως το ίδιο συμβαίνει και στην ιρακινή “πρωτεύουσα” του ISIS την Μοσούλη όπου ο ιρακινός Στρατός μετά την κατάληψη της πόλης Ραμάντι κατευθύνεται προς τα περίχωρά της και οι κουρδικές πολιτοφυλακές των Πεσμεργκά βρίσκονται και αυτές σε πολύ κοντινή απόσταση.

Τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Αμερικανοί επέμεναν οπωσδήποτε να υπάρξει εκκεχειρία αφού όλοι τους οι σχεδιασμοί έχουν ανατραπεί

Σημειώνεται ότι το Χαλέπι θεωρείται το κομβικό σημείο απ’όπου θα πέρναγε ο αγωγός που θα μετέφερε το φυσικό αέριο του Κατάρ.

Το μεγάλο σχέδιο των Αμερικανών για απεξαρτοποίηση της Ευρώπης απο το ρωσικό φυσικό αέριο περνάει από το Χαλέπι.

Στην εκκεχειρία συμφώνησαν 97 ισλαμιστικές οργανώσεις αλλά οι κύριες από αυτές είναι μόνο τρεις: ISIS, Al Nousra και Jays Al Sugour.και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες.