Συνεχίζουν οι έρευνες για ισχυρισμό για βιασμό εναντίον του Ασάνζ

Οι εισαγγελικές Αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε σχέση με ισχυρισμό το 2010 για βιασμό εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αλλά θα σταματήσουν τις έρευνες για τρεις άλλους ισχυρισμούς που είχαν γίνει εναντίον του λόγω της λήξης του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει για να κατηγορηθεί ως ύποπτος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες και έχει βρει καταφύγιο στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Το Εκουαδόρ έχει παράσχει άσυλο στον κ. Ασάνζ.

Τρεις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παράνομου εξαναγκασμού αποσύρθηκαν λόγω της προθεσμίας πέντε χρόνων που υπάρχει, η οποία λήγει την Πέμπτη και την προσεχή Τρίτη.

Μια άλλη έρευνα ισχυρισμού για βιασμό έχει χρονικό περιθώριο ακόμη πέντε χρόνια.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, θεληματικά, έχει διαφύγει της δίωξης ζητώντας καταφύγιο στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ», ανέφερε η Διευθύντρια της Εισαγγελικής Αρχής Μαριάν Νι σε ανακοίνωσή της.

«Καθώς η πρόνοια περί παραγραφής έχει λήξει για κάποια από τα ποινικά αδικήματα, είμαι αναγκασμένη να σταματήσω την έρευνα σε σχέση με αυτά τα εγκλήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ασάνζ έχει εκφράσει φόβους ότι αν η Βρετανία τον εκδώσει στη Σουηδία, μετέπειτα θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου μπορεί να κατηγορηθεί για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία της χώρας αφού δημοσιοποίησε στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ πριν από πέντε χρόνια.

«Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένος. Δεν χρειαζόταν τίποτα από όλα αυτά. Είμαι αθώος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο κ. Ασάνζ.